|m|=-m

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
no_lan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2004, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SKO

|m|=-m

Post autor: no_lan »

O liczbie m widomo, że |m|=-m
Stąd wynika, że:
a)|-m|=-m
b)m0
d)|m|-m>0

Która odpowiedź i jakie jest jej uzasadnienie ??

Pozdroofka
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

|m|=-m

Post autor: Tomasz Rużycki »

Definicja wartości bezwzględnej:

a a>0
|a|= 0 a=0
-a a

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

|m|=-m

Post autor: kuch2r »

prawidlowa odpowiedz to b

uzasadnienie :

|m| = m dla m=>0 i -m dla m
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

|m|=-m

Post autor: g »

kuch2r pisze:prawidlowa odpowiedz to b

uzasadnienie :

|m| = m dla m=>0 i -m dla m
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

|m|=-m

Post autor: Elvis »

Wydaje mi się, że poprawne są odpowiedzi a i b.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

|m|=-m

Post autor: Yavien »

Elvis, b nie może być, przecież może być m = 0
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

|m|=-m

Post autor: Elvis »

Masz rację, nie wziąłem tego pod uwagę. Drogą eliminacji pozostaje a.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

|m|=-m

Post autor: kuch2r »

przyznaje racje. poprawna odp. A dzieki za poprawe
ODPOWIEDZ