Mam do rozwiązania nierówność z wartością bezwzględną,a nie wiem jak to się robi więc może ktoś mi pomoże ??
1) \(\displaystyle{ || 3- 2x | -1 | < 5}\)
2) \(\displaystyle{ || 2-x | - 5| < 3}\)
Równania z wartością bezwzględną
Równania z wartością bezwzględną
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 00:44 przez czeslaw, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Temat umieszczony w złym dziale. Błąd ortograficzny. Nazwa tematu musi mówić coś więcej niż nazwa działu.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 13 razy
Równania z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ |3-2x|-1<5 \wedge |3-2x|-1>-5}\)
i teraz kazdy przypadek rozpatrujesz(-1 na druga strone i dalej chyba dasz rade)-- 31 paź 2009, o 10:32 --\(\displaystyle{ |3-2x|-1<5 \wedge |3-2x|-1>-5}\)
\(\displaystyle{ |3-2x|<6}\)
\(\displaystyle{ 3-2x<6 \wedge 3-2x>-6}\)
\(\displaystyle{ x>- \frac{3}{2} \wedge x< \frac{9}{2}}\)
masz znak koniunkcji czyli musisz znalesc czesc wspolna ktora wynosi \(\displaystyle{ (- \frac{3}{2}, \frac{9}{2})}\)
ja rozwiazalem tylko lewa strone ty jescze musisz prawa rozwiazac i tez zastosowac znak koniunkcji i wyjdzie ci ostateczny wynik.
i teraz kazdy przypadek rozpatrujesz(-1 na druga strone i dalej chyba dasz rade)-- 31 paź 2009, o 10:32 --\(\displaystyle{ |3-2x|-1<5 \wedge |3-2x|-1>-5}\)
\(\displaystyle{ |3-2x|<6}\)
\(\displaystyle{ 3-2x<6 \wedge 3-2x>-6}\)
\(\displaystyle{ x>- \frac{3}{2} \wedge x< \frac{9}{2}}\)
masz znak koniunkcji czyli musisz znalesc czesc wspolna ktora wynosi \(\displaystyle{ (- \frac{3}{2}, \frac{9}{2})}\)
ja rozwiazalem tylko lewa strone ty jescze musisz prawa rozwiazac i tez zastosowac znak koniunkcji i wyjdzie ci ostateczny wynik.