wartość bezwzględna - równanie.

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

wartość bezwzględna - równanie.

Post autor: apacz »

Witam,
Mam takie równanie:
|x^2-4|+|x^2-5|=1
I ja to robię tak, że dzielę to wszystko na 3 przedziały i wedle tego obliczam sobie iksy. Ale patrzę w odpowiedzi, że jest ona podawana w przedziałach a mi wychodzą tylko konkretne rozwiązania. Czy mógłby mnie ktoś nakierować albo takie coś rozwiązać bo niestety nie mam żadnego przykładu tego typu rozwiązanego :/
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

wartość bezwzględna - równanie.

Post autor: Skrzypu »

|x^2-4|+|x^2-5|=1

Dlaczego 3 przypadki?, a nie 5?

|(x+2)(x-2)|+|(x-sqrt(5))(x+sqrt(5)|=1

teraz chyba lepiej widać
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

wartość bezwzględna - równanie.

Post autor: apacz »

Mam takie przedziały:
1) (-niesk,-sqrt(5)) ,
2)
ODPOWIEDZ