Do naczynia w kształcie walca napełnionego częściowo wodą wrzucono bryłkę czystego srebra. Poziom wody
w naczyniu, którego średnica wynosi 10 cm, podniósł się o 2 cm. Czy bryłka ta wystarczy na galwaniczne pokrycie półmilimetrową warstwą srebra wnętrza i zewnętrza prostopadłościennego metalowego otwartego pudełka o wymiarach: 30 cm długości, 15 cm szerokości
i 10 cm wysokości?
jak to zrobic?
zastosowanie . naczynie, walec.
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
zastosowanie . naczynie, walec.
W naczynku jest trochę wody i ten poziom wody w nim podniesie się o odcinek h, gdzie h jest wysokością słupa wypartej wody. Objętość wypartej wody jest równa objętości bryłki czystego srebra.
\(\displaystyle{ V_{bryłki}=2*5^{2}*\pi=50*\pi}\)
na pokrycie pudełka potrzeba:
\(\displaystyle{ S = 2* ( 30*15 + 2*10*30 + 2*10*15 )=2700}\)
ta 2 przed nawiasem tyczy sie tego ze musimy pokryc pudelko srebrem z zewnętrznej i wewnętrznej strony, ponadto nie ma 2 przy 30*15 ponieważ pudełko jest otwarte - tak wynika z tresci zadania.
\(\displaystyle{ V=0,05*P=135}\) a poźniej zrób porówanie \(\displaystyle{ V_{1}:V_{2}}\).
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}}= \frac{50\pi}{135} \approx 1,16>1}\) - wystarczy
\(\displaystyle{ V_{bryłki}=2*5^{2}*\pi=50*\pi}\)
na pokrycie pudełka potrzeba:
\(\displaystyle{ S = 2* ( 30*15 + 2*10*30 + 2*10*15 )=2700}\)
ta 2 przed nawiasem tyczy sie tego ze musimy pokryc pudelko srebrem z zewnętrznej i wewnętrznej strony, ponadto nie ma 2 przy 30*15 ponieważ pudełko jest otwarte - tak wynika z tresci zadania.
\(\displaystyle{ V=0,05*P=135}\) a poźniej zrób porówanie \(\displaystyle{ V_{1}:V_{2}}\).
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}}= \frac{50\pi}{135} \approx 1,16>1}\) - wystarczy