Wartośc najmniejsza wyrażenia
Wartośc najmniejsza wyrażenia
Dla jakich x ε R wyrażenie |x-1|+|2-x| przyjmuje najmniejszą wartość i ile ona wynosi?
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Wartośc najmniejsza wyrażenia
Dla \(\displaystyle{ x }\) dane wyrażenie przyjmuje wartość najmniejszą równą 1.
To jest proste zadanie, powiedz, z czym masz problem? Wystarczy rozpisać wyrażenie pod modułami i dostaniemy trzy przedziały, w których określamy to wyrażenie. Gdzie się zacinasz?
To jest proste zadanie, powiedz, z czym masz problem? Wystarczy rozpisać wyrażenie pod modułami i dostaniemy trzy przedziały, w których określamy to wyrażenie. Gdzie się zacinasz?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wartośc najmniejsza wyrażenia
Mozna bez zadnego rozpisywania, wystarczy skorzystac z tego, ze \(\displaystyle{ |a| + |b| \geq |a+b|}\).
\(\displaystyle{ |x-1|+|2-x|\geq |1| = 1}\), np. dla \(\displaystyle{ x=1}\).
\(\displaystyle{ |x-1|+|2-x|\geq |1| = 1}\), np. dla \(\displaystyle{ x=1}\).