ajmniejsza wartość wyrażenia

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

ajmniejsza wartość wyrażenia

Post autor: MitS »

Witam!

Mam mały problem gdyż mam takowe zadanko:
Zad. 1
Znaleźć najmniejszą wartość wyrażenia |x| + |y| wiedząc, że . x+y =1

i jak takie coś wykonać ??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

ajmniejsza wartość wyrażenia

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ |x| + |y| q |x+y| = 1}\).
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

ajmniejsza wartość wyrażenia

Post autor: MitS »

a byś mógł podać jeszcze odpowiedź bo nie wiem czy dobrze mi wyszło ...
Do sprawdzenia ..

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

ajmniejsza wartość wyrażenia

Post autor: Tomasz Rużycki »

Hm, podałem tam wyżej odpowiedź... Minimalna wartość tej sumy to 1, np. dla \(\displaystyle{ x=y=\frac{1}{2}}\).
ODPOWIEDZ