Schemacik na rozwiaznie

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
intel86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 20 sty 2006, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 42 razy

Schemacik na rozwiaznie

Post autor: intel86 »

Musze rozwiazac takie rówanie:
llx-2l-2l-2=0
wiem że na rozwiazanie zadan tego typu był jakiś schemacik. Tylko nie pamietam jaki:/.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Schemacik na rozwiaznie

Post autor: arigo »

rozwijasz moduly po kolei od najbardziej zewnetrznego
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Schemacik na rozwiaznie

Post autor: Tristan »

\(\displaystyle{ ||x-2|-2|-2=0 \\ ||x-2|-2|=2 \\ |x-2|-2=2 |x-2|-2=-2 \\ |x-2|=4 |x-2|=0 \\ x-2=4 x-2=-4 x-2=0 \\ x=6 x=-2 x=2}\)
ODPOWIEDZ