wartosc bezwzgledna + parametr

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
piotr.h

wartosc bezwzgledna + parametr

Post autor: piotr.h »

witam

mam nastepujacy problem jak opuscic najlepiej wartosc bezwzgledna w tym rownaniu:

abs(3(x^2)-1) +2x = m

w zadaniu tym dokladnie mam przeprowadzic analize - ilosc rozwiazan w zaleznosci od m - na poczatku mylalem ze w. bezwzgledna mozna opuscic tu przedzialami ale nie wiem czy w przypadku rownania kwadratowego (zawartego pod ta wartoscia) mozna tak zrobic.

piotr.h
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

wartosc bezwzgledna + parametr

Post autor: Yavien »

mozna, tylko trzeba dokladnie ustalic przedzialy

|3(x^2)-1| = |(sqrt(3)x + 1)(sqrt(3)x - 1)|=
{(sqrt(3)x + 1)(sqrt(3)x - 1) gdy sqrt(3)x = 1
={
{-(sqrt(3)x + 1)(sqrt(3)x - 1) gdy -1 < sqrt(3) < 1
ODPOWIEDZ