opuszczanie wartości bezwzględnej
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
opuszczanie wartości bezwzględnej
Usuń niewymierność z mianownika mnożąc licznik i mianownik ułamka przez \(\displaystyle{ \sqrt{5}+3}\), następnie skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2-b^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
opuszczanie wartości bezwzględnej
czyli:
\(\displaystyle{ |\frac{4(\sqrt{5}+3)}{(\sqrt{5}-3)(\sqrt{5}+3)}+5|}\)
\(\displaystyle{ |\frac{4(\sqrt{5}+3)}{(\sqrt{5}-3)(\sqrt{5}+3)}+5|}\)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2006, o 21:54 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
opuszczanie wartości bezwzględnej
ale jak opuścic wartość bezwzględną?
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 11:32 pm ]
\(\displaystyle{ |\frac{4(\sqrt{5}+3)}{-4}+5|}\)
no ale jak to oposcic?
trzeba rozważyć 2 przypadki?
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 11:32 pm ]
\(\displaystyle{ |\frac{4(\sqrt{5}+3)}{-4}+5|}\)
no ale jak to oposcic?
trzeba rozważyć 2 przypadki?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
opuszczanie wartości bezwzględnej
\(\displaystyle{ |\frac{4(\sqrt{5}+3)}{-4} +5|=|-(\sqrt{5}+3)+5|=|-\sqrt{5}-3+5|=|2-\sqrt{5}|}\).
Ponieważ wiemy, że \(\displaystyle{ \sqrt{5}>2}\), to \(\displaystyle{ |2-\sqrt{5}|=\sqrt{5}-2}\).
Ponieważ wiemy, że \(\displaystyle{ \sqrt{5}>2}\), to \(\displaystyle{ |2-\sqrt{5}|=\sqrt{5}-2}\).