Równanie z 2 wartościami bezwzględnymi

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
anulka015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 paź 2006, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Równanie z 2 wartościami bezwzględnymi

Post autor: anulka015 »

\(\displaystyle{ |x+y|-|x-y | = 0}\)
Była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi rozwiązać to równanie;) z góry dziękuje;)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Równanie z 2 wartościami bezwzględnymi

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ |x+y|=|x-y|}\)
Moduły są sobie równe kiedy są tego samego znaku lub przeciwnego, czyli
\(\displaystyle{ x+y=x-y \vee x+y=-x+y}\)
\(\displaystyle{ 2y=0 \vee 2x=0}\)
\(\displaystyle{ x=0(y\in R) \vee y=0(x\in R)}\)
ODPOWIEDZ