witam ;]i ponownie prosze o pomoc przy zadaniu ..
polecenie jak w tytule ;]
\(\displaystyle{ x^{2}+12x=-36}\)
oraz
\(\displaystyle{ x^{2}+16=8x}\)
z góry dzieki ;*
Rozwiąż równania
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ x^2+12x=-36 \\ x^2+12x+36=0\\ (x+6)^2=0 \\ |x+6|=0 \\ x=-6}\)
\(\displaystyle{ x^2+16=8x \\ x^2-8x+16=0 \\ (x-4)^2=0 \\ |x-4|=0 \\ x=4}\)
To może małe wyjaśnienie:)
Najpierw korzystałem z wzorów skróconego mnożenia, tj. \(\displaystyle{ a^2+2ab+b^2=(a+b)^2}\) a później z definicji modułu, tj. \(\displaystyle{ \sqrt{ x^2}=|x|}\) a robiłem tak wtedy, gdy pierwiastkowałem dwie strony ( |0|=0 ).
\(\displaystyle{ x^2+16=8x \\ x^2-8x+16=0 \\ (x-4)^2=0 \\ |x-4|=0 \\ x=4}\)
To może małe wyjaśnienie:)
Najpierw korzystałem z wzorów skróconego mnożenia, tj. \(\displaystyle{ a^2+2ab+b^2=(a+b)^2}\) a później z definicji modułu, tj. \(\displaystyle{ \sqrt{ x^2}=|x|}\) a robiłem tak wtedy, gdy pierwiastkowałem dwie strony ( |0|=0 ).
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Rozwiąż równania
Ale po co tu mieszać z modułem? Przecież to oczywiste, że \(\displaystyle{ x^2 = 0}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ x=0}\)...