Zastosowanie funkcji signum.

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: Zielony »

signum cóż to za funkcja do czego/poco się jej używa?

Pytam tutaj bo niełatwo jest o tej
funkcji znaleść coś sensownego w necie....
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: Skrzypu »

Jest to funkcja, która określa znak argumentu, funkcja nieparzysta

sgn(x)=1, gdy x>0
0, gdy x=0
-1, gdy x
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: Zielony »

no ale tak jest z tą funkcją zawsze?
zawsze przyjmuje takie wartości?
dziwna ona trichę....potrzebowaliście jej kiedyś do czegoś? do czego?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: Skrzypu »

Ta funkcja określa znak argumentu i nic więcej

sgn(pi)=1
sgn(-0,2564816247)=-1
sgn(0)=0
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: Zielony »

no to po jaką ho**rę to istnieje?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: Skrzypu »

Błąd ortograficzny "h" ma być "ch" to tak nawiasem mówiąc.

Szczerze mówiąc to nie wiem jakie zastosowanie ma ta funkcja, ważne, że jest
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: gnicz »

Skrzypu pisze:Szczerze mówiąc to nie wiem jakie zastosowanie ma ta funkcja, ważne, że jest
Mozna kombinowac. Np.

|x| = x*sgn(x)

choc to akurat malo przydatna rownosc.

Pozdrawiam, GNicz
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: marshal »

signum Ci sie przydaje przy Anal Izie funkcji...

tzn znajac zycie Ty sie bez tego obchodzisz lub nie wiesz ze tego uzywasz...

Gdy za pomoca wkresu pomocniczego okreslasz w jakich przedizalach funkcja jest dodatnia a w jakich ujemna uzywasz wlasnie signum

Podobnie sie rzecz ma gdy okreslasz przedizaly monotnonicznosci za pomoca wykresu znakow (czyli signum) pochodnej funkcji...
mapiech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 21 lip 2004, o 22:46

Zastosowanie funkcji signum.

Post autor: mapiech »

funkcję tą też często wykorzystuje się w dowodach z analizy np. przy ciągach, czy szeregach funkcyjnych
ODPOWIEDZ