Podaj wzór na Sn i udowodnij indukcyjnie jego poprawność

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
zeeb2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 gru 2008, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chrzanów

Podaj wzór na Sn i udowodnij indukcyjnie jego poprawność

Post autor: zeeb2000 »

Mam zadanie:
\(\displaystyle{ S_{n}=3_{an-1}+2_{an-2}}\),
\(\displaystyle{ S_{0}=1}\),
\(\displaystyle{ S_{1}=2}\)
Podaj jawny wzór na Sn i udowodnij jego poprawność.
Mam :
\(\displaystyle{ S_{2}=8}\)
\(\displaystyle{ S_{3}=28}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-3x-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=17}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{17}}\)

\(\displaystyle{ r_{1}=\frac{3-\sqrt{17}}{2}}\)
\(\displaystyle{ r_{2}=\frac{3+\sqrt{17}}{2}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}S_{0}=1=C_{1} (r_{1})^{0}+C_{2} (r_{2})^{0}\\S_{1}=2=C_{1} (r_{1})^{1}+C_{2} (r_{2})^{1}\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}C_{1}=1-C_{2}\\C_{2}=\frac{\sqrt{17}-17}{34}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ C_{1}=\frac{51-\sqrt{17}}{34}}\)
Postać jawna

\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{51-\sqrt{17}}{34} (\frac{3-\sqrt{17}}{2})^{n}+\frac{\sqrt{17}-17}{34} (\frac{3+\sqrt{17}}{2})^{n}}\)

\(\displaystyle{ S_{0}=\frac{51-\sqrt{17}}{34}+\frac{\sqrt{17}-17}{34}=1}\)
\(\displaystyle{ S_{1}=\frac{136-51\sqrt{17}-17\sqrt{17}}{68}}\)

i tu mam problem, \(\displaystyle{ S_{1}}\)się nie zgadza. Sprawdzałem ze sto razy, nie wiem co dalej, może ktoś da radę.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Podaj wzór na Sn i udowodnij indukcyjnie jego poprawność

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ C_{1}=\frac{17-\sqrt{17}}{34},C_{2}=\frac{17+\sqrt{17}}{34}}\)
zeeb2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 gru 2008, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chrzanów

Podaj wzór na Sn i udowodnij indukcyjnie jego poprawność

Post autor: zeeb2000 »

Wielkie dzięki, postać jawna się zgadza, ale i tak leżę na dowodzie indukcyjnym.Za duży wzór do wyprowadzenia. Jeszcze raz dzięki.
ODPOWIEDZ