Potrzebuję zrobić prezentację z tego, jakiś pomysł jak to można wykonać? Wstawiłem link do obrazka, ponieważ nie widać go w BBCode.Wykaż indukcyjnie nierówność
\(\displaystyle{ \underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n \text{ pierwiastków}} < 2}\)
Wykaż indukcyjnie nierówność
Wykaż indukcyjnie nierówność
Ostatnio zmieniony 28 paź 2020, o 14:23 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niedozwolony zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeXu. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Niedozwolony zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeXu. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 210 razy
Re: Wykaż indukcyjnie nierówność
Krok indukcyjny mógłby wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n \text{ pierwiastków}} < 2\ \ |+2}\)
\(\displaystyle{ 2+\underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n \text{ pierwiastków}} < 4}\)
\(\displaystyle{ \underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n+1 \text{ pierwiastków}} < \sqrt4}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n \text{ pierwiastków}} < 2\ \ |+2}\)
\(\displaystyle{ 2+\underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n \text{ pierwiastków}} < 4}\)
\(\displaystyle{ \underbrace{\sqrt{2+\sqrt{2+\ldots+\sqrt{2}}}}_{n+1 \text{ pierwiastków}} < \sqrt4}\)
Pozdrawiam