Wyznacz wykresy funkcji zdaniowych

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
F3NRIR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2019, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Wyznacz wykresy funkcji zdaniowych

Post autor: F3NRIR »

\(\displaystyle{ x,y,z \in \RR}\)
a) \(\displaystyle{ Φ(y,z):=\bigvee\limits_{x} x^{2} + y^{2} = z^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ Φ(z):=\bigvee\limits_{x} \bigwedge\limits_{y} x^{2} + y^{2} = z^{2} }\)
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak się robi takie zadania?
Doszedłem do tego że w podpunkcie a) warunkiem będzie \(\displaystyle{ z^{2} \ge y^{2} }\) tylko co mam dalej z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznacz wykresy funkcji zdaniowych

Post autor: Jan Kraszewski »

F3NRIR pisze: 12 gru 2019, o 15:05Doszedłem do tego że w podpunkcie a) warunkiem będzie \(\displaystyle{ z^{2} \ge y^{2} }\) tylko co mam dalej z tym zrobić?
Narysować na płaszczyźnie zbiór punktów spełniających ten warunek?

JK
ODPOWIEDZ