Problem z zadaniem:"Wykaż, że ciąg dla każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 11."

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Piwok1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2019, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Problem z zadaniem:"Wykaż, że ciąg dla każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 11."

Post autor: Piwok1 »

Wykaż, że \(\displaystyle{ a_{n}=2^{6n+1}+3^{2n+2}}\) dla każdej liczby \(\displaystyle{ n}\) należącej do zbioru liczb naturalnych jest podzielny przez \(\displaystyle{ 11}\).

Ćwiczymy teraz indukcję matematyczną i utykam w jednym punkcie.
Powinienem użyć różnicy \(\displaystyle{ a_{k+1}-a_{k}}\)? Bo ta metoda doprowadza mnie do wyrażenia \(\displaystyle{ 2^{6k+1}\cdot (2^{6}-1)+3^{2k+2}(3^{4}-3^{2})=0}\) i dalej nie wiem co robić, a usuwanie potęg na tym etapie nie doprowadza mnie do niczego.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34313
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Problem z zadaniem:"Wykaż, że ciąg dla każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 11."

Post autor: Jan Kraszewski »

Piwok1 pisze: 17 wrz 2019, o 23:23 Ćwiczymy teraz indukcję matematyczną i utykam w jednym punkcie.
Powinienem użyć różnicy \(\displaystyle{ a_{k+1}-a_{k}}\)?
A co Ci da badanie różnicy tych wyrazów?

Pokaż po prostu, jak robisz dowód indukcyjny.

JK

PS
Ciąg nie może być podzielny przez \(\displaystyle{ 11}\). Co najwyżej każdy jego wyraz.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Problem z zadaniem:"Wykaż, że ciąg dla każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 11."

Post autor: Premislav »

Wskazówka do kroku indukcyjnego: zauważmy, że
$$a_{n+1}=9a_n+55\cdot 2^{6n+1}$$
Piwok1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2019, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Re: Problem z zadaniem:"Wykaż, że ciąg dla każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 11."

Post autor: Piwok1 »

Fakt. Niestety, nie mam co pokazać, bo ni w ząb tego nie rozumiem.
Jedyne co w tym zadaniu zrobiłem to założenia, gdy \(\displaystyle{ n=1}\), \(\displaystyle{ n=k}\) i \(\displaystyle{ n=k+1}\). Nie mam zielonego pojęcia co mam zrobić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34313
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Problem z zadaniem:"Wykaż, że ciąg dla każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 11."

Post autor: Jan Kraszewski »

Piwok1 pisze: 17 wrz 2019, o 23:33 Jedyne co w tym zadaniu zrobiłem to założenia, gdy \(\displaystyle{ n=1}\), \(\displaystyle{ n=k}\) i \(\displaystyle{ n=k+1}\). Nie mam zielonego pojęcia co mam zrobić.
To nie są założenia, tylko próba opisu przypadków, jakie masz rozważyć.

Najpierw masz zbadać tzw. krok bazowy, czyli sprawdzić, czy teza jest prawdziwa dla \(n=1\).

Potem masz wykonać tzw. krok indukcyjny. W tym celu ustalasz takie \(n\), dla którego teza zachodzi i starasz się wywnioskować, że wówczas zachodzi ona także dla \(n+1\). Niektórzy w kroku indukcyjnym wolą używać \(k\) zamiast \(n\), ale to oczywiście bez znaczenia.

JK
ODPOWIEDZ