Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 sie 2017, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 4 razy
Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Mamy do wykazania indukcyjnie, że jeżeli zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma \(\displaystyle{ n}\) elementów, to wszystkich podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest \(\displaystyle{ 2^{n}}\), tzn. \(\displaystyle{ \left|P(A)\right| = 2^{n}}\).
Zacznijmy od sprawdzenia czy jest to prawdziwe dla \(\displaystyle{ n = 0}\). Oczywiście zbiór \(\displaystyle{ A = \emptyset}\), więc \(\displaystyle{ P(A) = \{\emptyset\}}\), czyli \(\displaystyle{ \left| P(A) \right| = 1 = 2^{0}}\). Czyli jest to prawda dla \(\displaystyle{ n = 0}\).
Załóżmy teraz, że prawdą jest, że jeżeli zbiór \(\displaystyle{ S}\) ma \(\displaystyle{ k}\) elementów dla jakiegoś \(\displaystyle{ k \geq 0}\), to \(\displaystyle{ \left|P(S)\right| = 2^{k}}\). Sprawdzimy, czy jest to także prawda dla \(\displaystyle{ k + 1}\). Stwórzmy nowy zbiór \(\displaystyle{ T = S \cup \{ t \}}\), gdzie \(\displaystyle{ t}\) jest inny od dowolnego \(\displaystyle{ s \in S}\)(tzn \(\displaystyle{ S \cap \{ t \} = \emptyset}\)). W ten sposób \(\displaystyle{ \left| T \right| = k + 1}\). Weźmy funkcję \(\displaystyle{ f: P(T) \rightarrow P(S)}\), o wzorze \(\displaystyle{ f(K) = K \setminus \{ t \}}\). W ten sposób utworzyliśmy funkcję która jest dwa do jednego. Ponieważ, jeżeli wieźmiemy dowolny element \(\displaystyle{ R \in P(S)}\), wtedy odpowiada on tożsamemu elementowi \(\displaystyle{ K = R}\) oraz elementowi \(\displaystyle{ R \cup \{ t \}}\). Jest to oczywiście surjekcja, odkąd \(\displaystyle{ P(S) \subset P(T)}\). Skoro \(\displaystyle{ \left|P(S)\right| = 2^{k}}\)(z założenia), a elementów zbioru \(\displaystyle{ P(T)}\) jest dwa razy więcej, to \(\displaystyle{ \left|P(T)\right| = 2\left|P(S)\right| = 2 \times 2^k = 2^{k + 1}}\) co kończy dowód. Tak więc prawdą jest, że jeżeli \(\displaystyle{ \left| A \right| = n}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n \geq 0}\), to ma on \(\displaystyle{ 2^{n}}\) podzbiorów.
Czy jest to dowód przeprowadzony poprawnie? Nie jestem pewny czy koniecznie muszę jakoś szczególnie dowodzić, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest "na"(choć wydaje mi się, że to co napisałem jest wystarczające).
Zacznijmy od sprawdzenia czy jest to prawdziwe dla \(\displaystyle{ n = 0}\). Oczywiście zbiór \(\displaystyle{ A = \emptyset}\), więc \(\displaystyle{ P(A) = \{\emptyset\}}\), czyli \(\displaystyle{ \left| P(A) \right| = 1 = 2^{0}}\). Czyli jest to prawda dla \(\displaystyle{ n = 0}\).
Załóżmy teraz, że prawdą jest, że jeżeli zbiór \(\displaystyle{ S}\) ma \(\displaystyle{ k}\) elementów dla jakiegoś \(\displaystyle{ k \geq 0}\), to \(\displaystyle{ \left|P(S)\right| = 2^{k}}\). Sprawdzimy, czy jest to także prawda dla \(\displaystyle{ k + 1}\). Stwórzmy nowy zbiór \(\displaystyle{ T = S \cup \{ t \}}\), gdzie \(\displaystyle{ t}\) jest inny od dowolnego \(\displaystyle{ s \in S}\)(tzn \(\displaystyle{ S \cap \{ t \} = \emptyset}\)). W ten sposób \(\displaystyle{ \left| T \right| = k + 1}\). Weźmy funkcję \(\displaystyle{ f: P(T) \rightarrow P(S)}\), o wzorze \(\displaystyle{ f(K) = K \setminus \{ t \}}\). W ten sposób utworzyliśmy funkcję która jest dwa do jednego. Ponieważ, jeżeli wieźmiemy dowolny element \(\displaystyle{ R \in P(S)}\), wtedy odpowiada on tożsamemu elementowi \(\displaystyle{ K = R}\) oraz elementowi \(\displaystyle{ R \cup \{ t \}}\). Jest to oczywiście surjekcja, odkąd \(\displaystyle{ P(S) \subset P(T)}\). Skoro \(\displaystyle{ \left|P(S)\right| = 2^{k}}\)(z założenia), a elementów zbioru \(\displaystyle{ P(T)}\) jest dwa razy więcej, to \(\displaystyle{ \left|P(T)\right| = 2\left|P(S)\right| = 2 \times 2^k = 2^{k + 1}}\) co kończy dowód. Tak więc prawdą jest, że jeżeli \(\displaystyle{ \left| A \right| = n}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n \geq 0}\), to ma on \(\displaystyle{ 2^{n}}\) podzbiorów.
Czy jest to dowód przeprowadzony poprawnie? Nie jestem pewny czy koniecznie muszę jakoś szczególnie dowodzić, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest "na"(choć wydaje mi się, że to co napisałem jest wystarczające).
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Ten dowód nie jest dobry (choć opiera się na dobrym pomyśle), bo nawet sformułowanie twierdzenia nie jest poprawne. Dokładniej - nie wiadomo, jak wygląda teza, którą próbujesz udowodnić indukcyjnie. A bez tego nie da się poprawnie przeprowadzić dowodu kroku indukcyjnego.
Poprawnie sformułowane twierdzenie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall A)(|A|=n \Rightarrow |P(A)|=2^n).}\)
JK
Poprawnie sformułowane twierdzenie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall A)(|A|=n \Rightarrow |P(A)|=2^n).}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 sie 2017, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 4 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Co jest konkretnie złego w powyższym dowodzie? Jeżeli chodzi o tezę, to ma pan na myśli że przeszedłem do dowodzenia bez konkretnego nakreślenia co właściwie dowodzę?Jan Kraszewski pisze:Ten dowód nie jest dobry (choć opiera się na dobrym pomyśle), bo nawet sformułowanie twierdzenia nie jest poprawne. Dokładniej - nie wiadomo, jak wygląda teza, którą próbujesz udowodnić indukcyjnie. A bez tego nie da się poprawnie przeprowadzić dowodu kroku indukcyjnego.
Poprawnie sformułowane twierdzenie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall A)(|A|=n \Rightarrow |P(A)|=2^n).}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Jak chcesz rozważać poprawność dowodu nie mając porządnie określone, co dowodzisz?
Zasada Indukcji Matematycznej (ZIM) mówi, że jeśli masz formułę \(\displaystyle{ \varphi(n)}\), gdzie \(\displaystyle{ n\in\NN}\), taką że \(\displaystyle{ \varphi(0)}\) i \(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\varphi(n) \Rightarrow \varphi(n+1))}\), to wówczas \(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)\varphi(n)}\). Zatem jeżeli chcesz przeprowadzić dowód, w którym stosujesz ZIM, to musisz najpierw określić, czym jest \(\displaystyle{ \varphi(n)}\).
W Twoim rozumowaniu nie wiadomo, czym jest \(\displaystyle{ \varphi(n)}\), więc nie wiadomo, co dowodzisz.
JK
Zasada Indukcji Matematycznej (ZIM) mówi, że jeśli masz formułę \(\displaystyle{ \varphi(n)}\), gdzie \(\displaystyle{ n\in\NN}\), taką że \(\displaystyle{ \varphi(0)}\) i \(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\varphi(n) \Rightarrow \varphi(n+1))}\), to wówczas \(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)\varphi(n)}\). Zatem jeżeli chcesz przeprowadzić dowód, w którym stosujesz ZIM, to musisz najpierw określić, czym jest \(\displaystyle{ \varphi(n)}\).
W Twoim rozumowaniu nie wiadomo, czym jest \(\displaystyle{ \varphi(n)}\), więc nie wiadomo, co dowodzisz.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Przykład
Niech \(\displaystyle{ X = \{1, 2\}}\) wtedy \(\displaystyle{ |P(X)| = 2^2 = 4}\) elementy
\(\displaystyle{ P(X) = \{ \emptyset, \{1\}, \{2\}, X \}.}\)
Niech \(\displaystyle{ Y = X \cup \{3\}}\) wtedy \(\displaystyle{ |P(Y)| = |X \cup \{3\}| = 2^{2}+ 2^{2} = 2\cdot 2^2 = 8}\) -elementów.
Tabelka
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|} \hline
Podzbiory zbioru X & Nowe podzbiory \\ \hline
\emptyset & \{3\} \\ \hline
\{1\} & \{1, 3\} \\ \hline
\{2\} & \{2, 3\} \\ \hline
X & Y \\ \hline
\end{tabular}}\)
Niech \(\displaystyle{ X = \{1, 2\}}\) wtedy \(\displaystyle{ |P(X)| = 2^2 = 4}\) elementy
\(\displaystyle{ P(X) = \{ \emptyset, \{1\}, \{2\}, X \}.}\)
Niech \(\displaystyle{ Y = X \cup \{3\}}\) wtedy \(\displaystyle{ |P(Y)| = |X \cup \{3\}| = 2^{2}+ 2^{2} = 2\cdot 2^2 = 8}\) -elementów.
Tabelka
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|} \hline
Podzbiory zbioru X & Nowe podzbiory \\ \hline
\emptyset & \{3\} \\ \hline
\{1\} & \{1, 3\} \\ \hline
\{2\} & \{2, 3\} \\ \hline
X & Y \\ \hline
\end{tabular}}\)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2019, o 21:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
janusz47, ale co to ma do rzeczy? Twój przykład niczego nie wnosi.
Pomysł hack2yrjoy był (w jakimś sensie) dobry, tylko strona formalna była zła.
JK
Pomysł hack2yrjoy był (w jakimś sensie) dobry, tylko strona formalna była zła.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Przykłady wnoszą wiele do dowodu, zwłaszcza wtedy, gdy dowód się komplikuje.
Mam pytanie Panie Kraszewski, co Pan edytował w moim poście?
Mam pytanie Panie Kraszewski, co Pan edytował w moim poście?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Było "Niech \(\displaystyle{ Y = X \cup {3}}\)" - nie zakodowałeś klamer.janusz47 pisze:Mam pytanie Panie Kraszewski, co Pan edytował w moim poście?
Nawiasem mówiąc, to co napisałeś
też jest niepoprawne, bo zgubiłeś \(\displaystyle{ P}\).janusz47 pisze:wtedy \(\displaystyle{ |P(Y)| \red= |X \cup \{3\}|\black = 2^{2}+ 2^{2} = 2\cdot 2^2 = 8}\) -elementów.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Skorzystajmy z zaproponowanej wcześniej formy twierdzenia:
Pierwszy krok:
Sprawdzamy czy twierdzenie jest prawdziwe dla \(\displaystyle{ n = 0}\).
Jeżeli \(\displaystyle{ |A| = 0}\), to oznacza, że żaden element nie należy do tego zbioru, zatem zbiór \(\displaystyle{ A = \emptyset}\). Zbiór potęgowy zbioru \(\displaystyle{ A}\), tj. \(\displaystyle{ P(A) = {\emptyset}}\) ma jeden element (jak widać).
Zatem prawdą jest, że jeśli \(\displaystyle{ |A| = 0}\), to \(\displaystyle{ P(A) = 2^0 = 1}\).
Założenie indukcyjne:
Weźmy dowolną liczbę \(\displaystyle{ n}\) i załóżmy, że \(\displaystyle{ |A| = n \Rightarrow |P(A)| = 2^n.}\)
Drugi krok:
Sprawdźmy, czy prawdą jest \(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}.}\)
Niech zbiór \(\displaystyle{ T = A \cup \left\{ t\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ t \notin A}\).
Zbiór \(\displaystyle{ T}\) ma zatem \(\displaystyle{ n + 1}\) elementów.
Weźmy funkcję \(\displaystyle{ f: P(T) \rightarrow P(A)}\) zadaną wzorem: \(\displaystyle{ f(K) = K \setminus \left\{ t\right\}.}\)
Weźmy dowolny element \(\displaystyle{ K}\) zbioru \(\displaystyle{ P(A)}\). Wiemy, że \(\displaystyle{ t \notin A}\), zatem nie może również należeć do \(\displaystyle{ P(A)}\), tym bardziej więc do \(\displaystyle{ K.}\)
Skoro więc \(\displaystyle{ f(K) = K \setminus \left\{ t\right\}}\), to \(\displaystyle{ f(K) = K.}\)
Wiemy jednocześnie, że \(\displaystyle{ f(K \cup \left\{ t\right\} ) = K}\), bo ze wzoru funkcji mamy \(\displaystyle{ f(K \cup \left\{ t\right\} ) = \left( K \cup \left\{ t\right\}\right) \setminus \left\{ t\right\} = K.}\)
Zatem dokładnie dwa zbiory z \(\displaystyle{ P(T)}\) (\(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ K \cup \left\{ t\right\}}\)) odpowiadają jednemu zbiorowi z \(\displaystyle{ P(A)}\) (\(\displaystyle{ K}\)).
A ponieważ mamy suriekcję, to \(\displaystyle{ \left| P(T)\right| = 2 \left| P(A)\right|.}\)
Co za tym idzie \(\displaystyle{ \left| P(T)\right| = 2 \cdot 2^n = 2^{n+1}.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ |T| = n + 1}\), to powyższy wynik kończy dowód.
Dowód indukcyjny.Jan Kraszewski pisze: Poprawnie sformułowane twierdzenie wygląda tak:
\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall A)(|A|=n \Rightarrow |P(A)|=2^n).}\)
Pierwszy krok:
Sprawdzamy czy twierdzenie jest prawdziwe dla \(\displaystyle{ n = 0}\).
Jeżeli \(\displaystyle{ |A| = 0}\), to oznacza, że żaden element nie należy do tego zbioru, zatem zbiór \(\displaystyle{ A = \emptyset}\). Zbiór potęgowy zbioru \(\displaystyle{ A}\), tj. \(\displaystyle{ P(A) = {\emptyset}}\) ma jeden element (jak widać).
Zatem prawdą jest, że jeśli \(\displaystyle{ |A| = 0}\), to \(\displaystyle{ P(A) = 2^0 = 1}\).
Ukryta treść:
Weźmy dowolną liczbę \(\displaystyle{ n}\) i załóżmy, że \(\displaystyle{ |A| = n \Rightarrow |P(A)| = 2^n.}\)
Drugi krok:
Sprawdźmy, czy prawdą jest \(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}.}\)
Ukryta treść:
Zbiór \(\displaystyle{ T}\) ma zatem \(\displaystyle{ n + 1}\) elementów.
Weźmy funkcję \(\displaystyle{ f: P(T) \rightarrow P(A)}\) zadaną wzorem: \(\displaystyle{ f(K) = K \setminus \left\{ t\right\}.}\)
Weźmy dowolny element \(\displaystyle{ K}\) zbioru \(\displaystyle{ P(A)}\). Wiemy, że \(\displaystyle{ t \notin A}\), zatem nie może również należeć do \(\displaystyle{ P(A)}\), tym bardziej więc do \(\displaystyle{ K.}\)
Skoro więc \(\displaystyle{ f(K) = K \setminus \left\{ t\right\}}\), to \(\displaystyle{ f(K) = K.}\)
Wiemy jednocześnie, że \(\displaystyle{ f(K \cup \left\{ t\right\} ) = K}\), bo ze wzoru funkcji mamy \(\displaystyle{ f(K \cup \left\{ t\right\} ) = \left( K \cup \left\{ t\right\}\right) \setminus \left\{ t\right\} = K.}\)
Zatem dokładnie dwa zbiory z \(\displaystyle{ P(T)}\) (\(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ K \cup \left\{ t\right\}}\)) odpowiadają jednemu zbiorowi z \(\displaystyle{ P(A)}\) (\(\displaystyle{ K}\)).
A ponieważ mamy suriekcję, to \(\displaystyle{ \left| P(T)\right| = 2 \left| P(A)\right|.}\)
Co za tym idzie \(\displaystyle{ \left| P(T)\right| = 2 \cdot 2^n = 2^{n+1}.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ |T| = n + 1}\), to powyższy wynik kończy dowód.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Bran powinno być (bo wcięło klamry):
\(\displaystyle{ \bullet}\) Ile jest podzbiorów \(\displaystyle{ T}\) w których nie ma \(\displaystyle{ t}\) ? Jest to pytanie o podzbiory zbioru \(\displaystyle{ A}\) których jest \(\displaystyle{ 2^n}\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Ile jest podzbiorów \(\displaystyle{ T}\) w których jest \(\displaystyle{ t}\) ? Jest to pytanie o podzbiory zbioru \(\displaystyle{ A}\) do których "dorzucimy" dodamy nowy element \(\displaystyle{ t}\). Dodanie \(\displaystyle{ t}\) do każdego podzbiory nie zmieni faktu, że jest ich dalej \(\displaystyle{ 2^n}\)
Zatem \(\displaystyle{ \left| P(T)\right|=2^n+2^n=2^{n+1}}\). Na mocy zasady indukcji matematycznej pokazaliśmy, że prawdą jest \(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}}\) a tym samym prawdą jest, że:
Jeśli chodzi o dalszy dowód to nie powinno zakładać się tezyZbiór potęgowy zbioru \(\displaystyle{ A=\emptyset}\), tj. \(\displaystyle{ P(A) = \left\{ \emptyset\right\}}\)
Mimo, że bierzesz dowodną liczbę \(\displaystyle{ n}\) to nie zakładasz tezy a raczej robisz to przy ustalonej liczbie \(\displaystyle{ n}\). Poza tym ustalenie \(\displaystyle{ n}\) to za mało jeszcze trzeba ustać \(\displaystyle{ A}\). Można ustalić takie \(\displaystyle{ n\in\NN}\) oraz zbiór \(\displaystyle{ A}\) takie, że \(\displaystyle{ |A| = n \Rightarrow |P(A)| = 2^n}\). Takie ustalanie wynika z dwóch kwantyfikatorów które trzeba obsłużyć w tezie sformowanej przez Jan KraszewskiWeźmy dowolną liczbę \(\displaystyle{ n}\) i załóżmy, że \(\displaystyle{ |A| = n}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ |P(A)| = 2^n}\).
Jak mamy już w ręce obiekty na których pracujemy czyli \(\displaystyle{ A}\) takie, że \(\displaystyle{ \left| A\right|=n}\) to można zbiór \(\displaystyle{ A}\) powiększyć o jeden element \(\displaystyle{ t}\) (oczywiście taki, że \(\displaystyle{ t\not\in A}\)). Można to zapisać \(\displaystyle{ T = A \cup \left\{ t\right\}}\) oczywiście \(\displaystyle{ \left| T\right|=n+1}\). By policzyć ilość elementów \(\displaystyle{ P(T)}\) rozważmy dwie rozłącznie sytuacje:\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(\forall A)(|A|=n \Rightarrow |P(A)|=2^n).}\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Ile jest podzbiorów \(\displaystyle{ T}\) w których nie ma \(\displaystyle{ t}\) ? Jest to pytanie o podzbiory zbioru \(\displaystyle{ A}\) których jest \(\displaystyle{ 2^n}\)
\(\displaystyle{ \bullet}\) Ile jest podzbiorów \(\displaystyle{ T}\) w których jest \(\displaystyle{ t}\) ? Jest to pytanie o podzbiory zbioru \(\displaystyle{ A}\) do których "dorzucimy" dodamy nowy element \(\displaystyle{ t}\). Dodanie \(\displaystyle{ t}\) do każdego podzbiory nie zmieni faktu, że jest ich dalej \(\displaystyle{ 2^n}\)
Zatem \(\displaystyle{ \left| P(T)\right|=2^n+2^n=2^{n+1}}\). Na mocy zasady indukcji matematycznej pokazaliśmy, że prawdą jest \(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}}\) a tym samym prawdą jest, że:
Czyli tu oznacza to tyle, że liczebność zbioru potęgowego zbioru o \(\displaystyle{ n}\) elementach wynosi \(\displaystyle{ 2^n}\). Takie podejście wydaje mi się dużo bardziej przejrzyste (szczególnie jak zrozumie się dwa powyższe podpunktu oznaczone \(\displaystyle{ \bullet}\) staje się to jasne) niż bawienia się w rozwalanie dość sztucznie definiowanych funkcji.-- 15 lip 2019, o 09:10 --PS Teraz zauważyłem, że podobny podział zaproponował janusz47. Uważam, że ta tabelka dużo wnosi bo pokazuje rozbicie \(\displaystyle{ P(T)}\) (dla \(\displaystyle{ n=3}\)) i które ja zaproponowałem w ogólnym przypadku. Podzbiory "stare" czyli bez \(\displaystyle{ t}\) i "nowe" z \(\displaystyle{ t}\).\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)\varphi(n)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Jeśli zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest skończony i ma \(\displaystyle{ n}\) elementów, to zbiór potęgowy \(\displaystyle{ \mathcal{P}(A)}\) ma \(\displaystyle{ 2^{n}}\) - elementów.
Dowód tego twierdzenia wynika z zasad kombinatoryki.
Istnieje bowiem wzajemnie jednoznaczne przyporządkowanie \(\displaystyle{ \mathcal{P}(A) \ni A \rightarrow \kappa(A)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \kappa(A) = \begin{cases} 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ x\in{A}\\ 0 \ \ \mbox{gdy}\ \ x\notin A \end{cases}}\)
jest funkcją charakterystyczną zbioru \(\displaystyle{ A.}\)
Istotnie podzbiór zbioru \(\displaystyle{ A}\) można określić, przyporządkowując jego elementom liczby \(\displaystyle{ 1}\) bądź \(\displaystyle{ 0}\) w zależności od tego, czy zaliczamy dany element do definiowanego zbioru czy nie.
Zliczając podzbiory zbioru \(\displaystyle{ n}\) - elementowego według ich liczności, innymi słowy korzystając z faktu iż
\(\displaystyle{ \mathcal{P}(A) = \mathcal{P}_{0}(A) \cup \mathcal{P}_{1}(A) \cup ... \cup \mathcal{P}_{n}(A)}\),
otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}{n \choose k} = 2^{n}.}\)
Podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n}\) elementowego jest tyle, ile wariacji z powtórzeniami zbioru dwuelementowego po \(\displaystyle{ n.}\)
Stąd też oznaczenie zbioru potęgowego \(\displaystyle{ 2^{A}.}\)
Dowód tego twierdzenia wynika z zasad kombinatoryki.
Istnieje bowiem wzajemnie jednoznaczne przyporządkowanie \(\displaystyle{ \mathcal{P}(A) \ni A \rightarrow \kappa(A)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \kappa(A) = \begin{cases} 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ x\in{A}\\ 0 \ \ \mbox{gdy}\ \ x\notin A \end{cases}}\)
jest funkcją charakterystyczną zbioru \(\displaystyle{ A.}\)
Istotnie podzbiór zbioru \(\displaystyle{ A}\) można określić, przyporządkowując jego elementom liczby \(\displaystyle{ 1}\) bądź \(\displaystyle{ 0}\) w zależności od tego, czy zaliczamy dany element do definiowanego zbioru czy nie.
Zliczając podzbiory zbioru \(\displaystyle{ n}\) - elementowego według ich liczności, innymi słowy korzystając z faktu iż
\(\displaystyle{ \mathcal{P}(A) = \mathcal{P}_{0}(A) \cup \mathcal{P}_{1}(A) \cup ... \cup \mathcal{P}_{n}(A)}\),
otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}{n \choose k} = 2^{n}.}\)
Podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n}\) elementowego jest tyle, ile wariacji z powtórzeniami zbioru dwuelementowego po \(\displaystyle{ n.}\)
Stąd też oznaczenie zbioru potęgowego \(\displaystyle{ 2^{A}.}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Przykro mi, ale oba te stwierdzenia nie są dobre. W szczególności to drugie, co znów "kładzie" dowód.Bran pisze:Założenie indukcyjne:
Weźmy dowolną liczbę \(\displaystyle{ n}\) i załóżmy, że \(\displaystyle{ |A| = n \Rightarrow |P(A)| = 2^n.}\)
Drugi krok:
Sprawdźmy, czy prawdą jest \(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}.}\)
Po pierwsze, "założenie indukcyjne" wcale tak nie wygląda. Takie sformułowanie wynika z niezrozumienia, czym jest "założenie indukcyjne". Częściowo wyjaśnił to Janusz Tracz
ale też nie zrobił tego poprawnie. Dowód kroku indukcyjnego powinien zacząć się od tego, że zakładamy, iż dla dowolnie ustalonego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) prawdą jest, że każdy zbiór \(\displaystyle{ n}\)-elementowy ma \(\displaystyle{ 2^n}\) podzbiorów. Ustalanie zbioru \(\displaystyle{ A}\) to zdecydowanie nie jest dobry pomysł.Janusz Tracz pisze: Mimo, że bierzesz dowodną liczbę \(\displaystyle{ n}\) to nie zakładasz tezy a raczej robisz to przy ustalonej liczbie \(\displaystyle{ n}\). Poza tym ustalenie \(\displaystyle{ n}\) to za mało jeszcze trzeba ustać \(\displaystyle{ A}\). Można ustalić takie \(\displaystyle{ n\in\NN}\) oraz zbiór \(\displaystyle{ A}\) takie, że \(\displaystyle{ |A| = n \Rightarrow |P(A)| = 2^n}\). Takie ustalanie wynika z dwóch kwantyfikatorów które trzeba obsłużyć w tezie sformowanej przez Jan Kraszewski.
Ale gorzej jest później. Otóż chcemy pokazać, że dla ustalonego wcześniej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi teza indukcyjna. Ale to oznacza, że dowolny zbiór \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowy ma \(\displaystyle{ 2^{n+1}}\) elementów. W związku z tym wszystkie "konstrukcje" postaci \(\displaystyle{ A\cup\{t\}}\) nie są dobre, bo nie dają pewności, że dostaniemy wszystkie zbiory \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowe. Trzeba zacząć inaczej - od ustalenia dowolnego zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)elementowego \(\displaystyle{ S}\). A potem odejmujemy, żeby móc skorzystać z założenia indukcyjnego.
Nie. Tu oznacza, że liczebność dowolnego zbioru potęgowego zbioru o \(\displaystyle{ n}\) elementach wynosi \(\displaystyle{ 2^n}\).Janusz Tracz pisze:Czyli tu oznacza to tyle, że liczebność zbioru potęgowego zbioru o \(\displaystyle{ n}\) elementach wynosi \(\displaystyle{ 2^n}\).\(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)\varphi(n)}\)
Oczywiście, ale hack2yrjoy chciał indukcyjnie.janusz47 pisze:Dowód tego twierdzenia wynika z zasad kombinatoryki.
Można dodać, że obecnie raczej już nieużywane.janusz47 pisze:Stąd też oznaczenie zbioru potęgowego \(\displaystyle{ 2^{A}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
Jan Kraszewski, treść mojego założenia indukcyjnego była sformułowana bardzo niefrasobliwie i faktycznie wyszło jakbym zakładał tezę (czego zrobić nie chciałem). Mój błąd!
Natomiast nie bardzo rozumiem dlaczego:
Natomiast nie bardzo rozumiem dlaczego:
to błąd?\(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Dowód indukcyjny o mocy zbioru potęgowego
A cóż to jest \(\displaystyle{ T}\)? Używasz symbolu, który nigdy wcześniej nie pojawił się.Bran pisze:Natomiast nie bardzo rozumiem dlaczego:to błąd?\(\displaystyle{ |T| = n+1 \Rightarrow |P(T)| = 2^{n+1}}\)
Cały czas nie zauważasz, że formuła, której prawdziwość starasz się pokazać indukcyjnie, zaczyna się od kwantyfikatora ogólnego, kwantyfikującego po wszystkich zbiorach.
JK