Podzielność w ciągu Fibonacciego
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Podzielność w ciągu Fibonacciego
Witam, mam takie zadanie:
Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej, że ciąg Fibonacciego \(\displaystyle{ F(0)=0, F(1)=1}\) i \(\displaystyle{ F(n)=F(n-1)+F(n-2)}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\), posiada następującą właściwość: jeśli \(\displaystyle{ 2|F(n)}\), to \(\displaystyle{ 3|n}\).
Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać, przekopałem internet i nie znalazłem nic. Z góry dziękuje za pomoc
Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej, że ciąg Fibonacciego \(\displaystyle{ F(0)=0, F(1)=1}\) i \(\displaystyle{ F(n)=F(n-1)+F(n-2)}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\), posiada następującą właściwość: jeśli \(\displaystyle{ 2|F(n)}\), to \(\displaystyle{ 3|n}\).
Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać, przekopałem internet i nie znalazłem nic. Z góry dziękuje za pomoc
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Podzielność w ciągu Fibonacciego
A samemu próbowałeś?
Tak naprawdę prawdziwa jest silniejsza własność: \(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(2\mid F(n) \Leftrightarrow 3\mid n).}\)
Można to robić różnie: nie wprost, korzystając z Zasady Minimum albo zauważyć, że powyższa własność jest równoważna takiej
\(\displaystyle{ (\forall k\in\NN)(2\mid F(3k)\land 2\nmid F(3k+1)\land 2\nmid F(3k+2)),}\)
którą to własność dowodzimy indukcyjnie według schematu
\(\displaystyle{ \varphi(o)\land\varphi(1)\land(\forall k\in\NN)(\varphi(k)\land\varphi(k+1) \Rightarrow \varphi(k+2)) \Rightarrow (\forall k\in\NN)\varphi(k)}\)
albo jeszcze inaczej.
JK
Tak naprawdę prawdziwa jest silniejsza własność: \(\displaystyle{ (\forall n\in\NN)(2\mid F(n) \Leftrightarrow 3\mid n).}\)
Można to robić różnie: nie wprost, korzystając z Zasady Minimum albo zauważyć, że powyższa własność jest równoważna takiej
\(\displaystyle{ (\forall k\in\NN)(2\mid F(3k)\land 2\nmid F(3k+1)\land 2\nmid F(3k+2)),}\)
którą to własność dowodzimy indukcyjnie według schematu
\(\displaystyle{ \varphi(o)\land\varphi(1)\land(\forall k\in\NN)(\varphi(k)\land\varphi(k+1) \Rightarrow \varphi(k+2)) \Rightarrow (\forall k\in\NN)\varphi(k)}\)
albo jeszcze inaczej.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Podzielność w ciągu Fibonacciego
Rozpisałem sobie klasycznie przykład, załozenie, teze dla \(\displaystyle{ n=k+1}\) ale w dowodzie się zatrzymałem i kompletnie nie wiem jak ruszyc, to co Pan napisał jest dla mnie troche niezrozumiałe
Ostatnio zmieniony 4 cze 2019, o 17:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Podzielność w ciągu Fibonacciego
Ogólnie \(\displaystyle{ \NWD(F_m, F_n)=F_{NWD(m,n)}}\), tutaj wystarczy wziąć \(\displaystyle{ n=3}\).
Por.
Por.
Kod: Zaznacz cały
https://www.cut-the-knot.org/arithmetic/algebra/FibonacciGCD.shtml
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Podzielność w ciągu Fibonacciego
Bo klasyczna indukcja tu nie wystarczy. Napisałem, że niezbędny jest inny schemat indukcji:matematykapj pisze:Rozpisałem sobie klasycznie przykład, załozenie, teze dla \(\displaystyle{ n=k+1}\) ale w dowodzie się zatrzymałem i kompletnie nie wiem jak ruszyc,
\(\displaystyle{ \varphi(0)\land\varphi(1)\land(\forall k\in\NN)(\varphi(k)\land\varphi(k+1) \Rightarrow \varphi(k+2)) \Rightarrow (\forall k\in\NN)\varphi(k)}\)
czyli w kroku bazowym musisz sprawdzić tezę dla \(\displaystyle{ n=0}\) i \(\displaystyle{ n=1}\), a w kroku indukcyjnym ustalić dowolne \(\displaystyle{ n}\) i założyć prawdziwość własności dla \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ n+1}\), a potem wywnioskować stąd prawdziwość własności dla \(\displaystyle{ n+2}\).
A konkretnie?matematykapj pisze:to co Pan napisał jest dla mnie troche niezrozumiałe
Ha, ha.Premislav pisze:Ogólnie \(\displaystyle{ \NWD(F_m, F_n)=F_{NWD(m,n)}}\), tutaj wystarczy wziąć \(\displaystyle{ n=3}\).
O ile wcześniej dowiedziesz tę ogólniejszą własność...
JK
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Podzielność w ciągu Fibonacciego
Podałem link do miejsca, w którym zostało to zrobione. Chyba lepiej udowadniać ogólniejsze własności niż jakieś szczególne przypadki?
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Podzielność w ciągu Fibonacciego
Słusznie.Premislav pisze:Podałem link do miejsca, w którym zostało to zrobione.
To zależy.Premislav pisze:Chyba lepiej udowadniać ogólniejsze własności niż jakieś szczególne przypadki?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Podzielność w ciągu Fibonacciego
A ja mam taki pomysł: Niech \(\displaystyle{ F(1)=F(2)=1}\) i \(\displaystyle{ Q(n)=\frac{2}{\sqrt{3}}\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)}\)
Pokażemy, że wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ F(n)-Q(n)}\) są parzyste.
Łatwo sprawdzamy, że teza jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ n=1,2}\)
\(\displaystyle{ F(n+1)-Q(n+1)=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\sin\left(\frac{2(n+1)\pi}{3}\right)\\
=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\left[\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\cos\left(\frac{2\pi}{3}\right)+\cos\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\sin\left(\frac{2\pi}{3}\right)\right]\\
=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\left[-\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)-\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\cos\left(\frac{2\pi}{3}\right)+\cos\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\sin\left(\frac{2\pi}{3}\right)\right]\\
=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\left[-\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)-\sin\left(\frac{2(n-1)\pi}{3}\right)\right]\\
=F(n)+Q(n)+F(n-1)+Q(n-1)=F(n)-Q(n)+F(n-1)-Q(n-1)+2Q(n)+2Q(n-1)}\)
jest parzyste na mocy zasady indukcji
Pokażemy, że wszystkie wyrazy ciągu \(\displaystyle{ F(n)-Q(n)}\) są parzyste.
Łatwo sprawdzamy, że teza jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ n=1,2}\)
\(\displaystyle{ F(n+1)-Q(n+1)=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\sin\left(\frac{2(n+1)\pi}{3}\right)\\
=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\left[\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\cos\left(\frac{2\pi}{3}\right)+\cos\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\sin\left(\frac{2\pi}{3}\right)\right]\\
=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\left[-\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)-\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\cos\left(\frac{2\pi}{3}\right)+\cos\left(\frac{2n\pi}{3}\right)\sin\left(\frac{2\pi}{3}\right)\right]\\
=F(n)+F(n-1)-\frac{2}{\sqrt{3}}\left[-\sin\left(\frac{2n\pi}{3}\right)-\sin\left(\frac{2(n-1)\pi}{3}\right)\right]\\
=F(n)+Q(n)+F(n-1)+Q(n-1)=F(n)-Q(n)+F(n-1)-Q(n-1)+2Q(n)+2Q(n-1)}\)
jest parzyste na mocy zasady indukcji