\(\displaystyle{ A= \sum_{k=1}^{n} \frac{(k+1)(k+2)}{2} = \frac{(n+1)(n+2)(n+3)}{6}}\)
I krok indukcji
\(\displaystyle{ n =1}\) ?
Wychodzi mi ,że:
\(\displaystyle{ L_{1} =3\\
P _{1} =4}\)
Oznacza to ,że nie zachodzi indukcja ??
Zbadaj Induktywność
Zbadaj Induktywność
Ostatnio zmieniony 29 mar 2019, o 14:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Zbadaj Induktywność
Nie. Oznacza to że wzór jest nieprawidłowy dla \(\displaystyle{ n=1}\). Może źle przepisałes.
Zbadaj Induktywność
Właśnie mam zdjęcie tego zadania i tak jest napisane ,czyli oznacza to ,że jest zły wzór tak jak pisałeś ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zbadaj Induktywność
Przepraszam, że się wtrącam, ale induktywność to trochę co innego, zbiór \(\displaystyle{ X}\) nazwiemy induktywnym jeżeli \(\displaystyle{ \varnothing \in X}\) oraz \(\displaystyle{ (\forall a)(a\in X \Rightarrow a\cup\left\{ a\right\} \in X)}\)
Także zdanie
-- 29 mar 2019, o 12:24 --
Poprawny wzór jest, zdaje się, taki:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{(k+1)(k+2)}{2}=\frac{n(n^2+6n+11)}{6}}\)
i można go teraz udowodnić indukcyjnie.
Także zdanie
budzi co najmniej wątpliwości i niepokój.Oznacza to ,że nie zachodzi indukcja ??
-- 29 mar 2019, o 12:24 --
Poprawny wzór jest, zdaje się, taki:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{(k+1)(k+2)}{2}=\frac{n(n^2+6n+11)}{6}}\)
i można go teraz udowodnić indukcyjnie.
Zbadaj Induktywność
Trochę czasu minęło, ale mimo to...
jestem prawie przekonany, że chodzi o
\(\displaystyle{ A= \sum_{k=0}^{n} \frac{(k+1)(k+2)}{2} = \frac{(n+1)(n+2)(n+3)}{6}}\)
jestem prawie przekonany, że chodzi o
\(\displaystyle{ A= \sum_{k=0}^{n} \frac{(k+1)(k+2)}{2} = \frac{(n+1)(n+2)(n+3)}{6}}\)