Ciąg Fibonacciego

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Killerek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 paź 2018, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska warszawa
Podziękował: 3 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Killerek »

Udowodnij: dla każdego \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ 5|F_{5n}}\).
1. Dla \(\displaystyle{ n=0}\) prawda
2. Dla każdego \(\displaystyle{ n\ge 0}\) zdanie prawdziwe
\(\displaystyle{ F_{5n}=5 \alpha \ F_{5(n+1)}=F_{5n+5} \\ F_{5n+5}=F_{5n+1}+F_{5n+1}+F_{5n+1}+F_{5n+1}+F_{5n+1}+F_{5n}+F_{5n}+F_{5n}+F_{5n}+F_{5n}=5 \cdot F_{5n+1}+5 \cdot F_{5n}=5 \cdot (F_{5n+1}+ \alpha )}\)
Zastanawiam się czy to jest poprawnie udowodnione?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2019, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ F_{5n}=5 \alpha \ F_{5(n+1)}=F_{5n+5}}\)
To co w tej linijce napisałeś nie ma żadnego sensu.
Potem też nie rozumiem, co się stało, jak już chce się tak to robić, to raczej
\(\displaystyle{ F_{5n+5}=F_{5n+4}+F_{5n+3}}\) etc.

Ja bym przy tej okazji pokusił się o zaproponowanie dowodu takiego faktu:
jeśli \(\displaystyle{ k,n\in \NN^+}\), to
\(\displaystyle{ F_{m+1}F_k+F_mF_{k-1}=F_{m+k}}\)
Dowód można przeprowadzić przez indukcję po \(\displaystyle{ k}\) przy ustalonym \(\displaystyle{ m\in \NN^+}\).
Stąd otrzymasz w szczególności
\(\displaystyle{ F_{5n+1}F_5+F_{5n}F_4=F_{5n+5}}\)
Wystarczy przyjąć \(\displaystyle{ m=5n, \ k=5}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Jan Kraszewski »

Premislav pisze:
\(\displaystyle{ F_{5n}=5 \alpha \ F_{5(n+1)}=F_{5n+5}}\)
To co w tej linijce napisałeś nie ma żadnego sensu.
To akurat ma sens, tylko został popełniony podstawowy błąd przy redakcji tekstu matematycznego: nie pisze się dwóch niezależnych wzorów obok siebie.

Bardziej bez sensu jest następna linijka.

JK
Killerek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 paź 2018, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska warszawa
Podziękował: 3 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Killerek »

Więc mamy zapis
\(\displaystyle{ F_{5n+1}F_5+F_{5n}F_4=F_{5n+5}}\)
Ale jak z tego udowodnić podzielność przez 5?
Średnio to rozumiem
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Jan Kraszewski »

Killerek pisze:Więc mamy zapis
\(\displaystyle{ F_{5n+1}F_5+F_{5n}F_4=F_{5n+5}}\)
Nie mamy. Dopiero będziemy mieli, jak udowodnimy.
Killerek pisze:Ale jak z tego udowodnić podzielność przez 5?
Skoro \(\displaystyle{ 5\mid F_5}\) (co łatwo stwierdzić) oraz \(\displaystyle{ 5\mid F_{5n}}\) (założenie indukcyjne), to...

Ale możesz to też robić na piechotę, po kolei redukując \(\displaystyle{ F_{n+5}}\) do sumy, w której występują \(\displaystyle{ F_{n+1}}\) i \(\displaystyle{ F_n}\).

JK
Killerek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 paź 2018, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska warszawa
Podziękował: 3 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Killerek »

Dzięki za pomoc. Ale jesteś pewien że redukować mam zapis \(\displaystyle{ F_{n+5}}\)
a nie \(\displaystyle{ F_{5n+5}}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Jan Kraszewski »

Killerek pisze:Dzięki za pomoc. Ale jesteś pewien że redukować mam zapis \(\displaystyle{ F_{n+5}}\)
a nie \(\displaystyle{ F_{5n+5}}\)?
Tak, tak, pomyłka.

Możesz zredukować \(\displaystyle{ F_{5n+5}}\) do sumy, w której występują \(\displaystyle{ F_{5n+1}}\) i \(\displaystyle{ F_{5n}}\).

JK
ODPOWIEDZ