Wykaż, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in N ^{*}}\):
\(\displaystyle{ {n \choose 0}+ {n \choose 2}+ {n \choose 4}+.....= {n \choose 1} + {n \choose 3}+...=2 ^{n-1}}\)
Indukcja matematyczna i dwumian Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 7 lut 2015, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Re: Indukcja matematyczna i dwumian Newtona
A to:
\(\displaystyle{ {2n \choose 1}+ {2n \choose 3}+...+ {2n \choose n-1}=2 ^{2n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych
Doszłam do tego że: \(\displaystyle{ {2n+2 \choose k}= {2n \choose k-2}+2 {2n \choose k-1}+ {2n \choose k}}\)
ale nic mi to nie dało :/
\(\displaystyle{ {2n \choose 1}+ {2n \choose 3}+...+ {2n \choose n-1}=2 ^{2n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych
Doszłam do tego że: \(\displaystyle{ {2n+2 \choose k}= {2n \choose k-2}+2 {2n \choose k-1}+ {2n \choose k}}\)
ale nic mi to nie dało :/
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Indukcja matematyczna i dwumian Newtona
\(\displaystyle{ {2n \choose 1}+ {2n \choose 3}+...+ {2n \choose n-1}=\\=
\left( {2n-1 \choose 0}+ {2n-1 \choose 1}\right) +\left( {2n-1 \choose 2}+ {2n-1 \choose 3}\right) +...+ \left( {2n-1 \choose n-2}+ {2n-1 \choose n-1}\right) =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}\left[2\left( {2n-1 \choose 0}+ {2n-1 \choose 1}\right) +2\left( {2n-1 \choose 2}+ {2n-1 \choose 3}\right) +...+ 2\left( {2n-1 \choose n-2}+ {2n-1 \choose n-1}\right) \right]}\)
Teraz wykorzystaj: \(\displaystyle{ {n \choose k}= {n \choose n-k}}\) aby dostać cały poziom trójkąta Pascala
\left( {2n-1 \choose 0}+ {2n-1 \choose 1}\right) +\left( {2n-1 \choose 2}+ {2n-1 \choose 3}\right) +...+ \left( {2n-1 \choose n-2}+ {2n-1 \choose n-1}\right) =}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}\left[2\left( {2n-1 \choose 0}+ {2n-1 \choose 1}\right) +2\left( {2n-1 \choose 2}+ {2n-1 \choose 3}\right) +...+ 2\left( {2n-1 \choose n-2}+ {2n-1 \choose n-1}\right) \right]}\)
Teraz wykorzystaj: \(\displaystyle{ {n \choose k}= {n \choose n-k}}\) aby dostać cały poziom trójkąta Pascala
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15685
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5219 razy
Re: Indukcja matematyczna i dwumian Newtona
Tu nie potrzeba żadnej indukcji:
zauważ, że \(\displaystyle{ {2n \choose k}={2n \choose 2n-k}}\), więc
\(\displaystyle{ {2n \choose 1}+ {2n \choose 3}+...+ {2n \choose n-1}={2n \choose 2n-1}+{2n \choose 2n-3}+\ldots+{2n\choose n+1}}\)
a z poprzedniego zadania suma tych dwóch stron równości wynosi \(\displaystyle{ 2^{2n-1}}\)
zauważ, że \(\displaystyle{ {2n \choose k}={2n \choose 2n-k}}\), więc
\(\displaystyle{ {2n \choose 1}+ {2n \choose 3}+...+ {2n \choose n-1}={2n \choose 2n-1}+{2n \choose 2n-3}+\ldots+{2n\choose n+1}}\)
a z poprzedniego zadania suma tych dwóch stron równości wynosi \(\displaystyle{ 2^{2n-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 7 lut 2015, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Re: Indukcja matematyczna i dwumian Newtona
Tu jest jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ {n \choose 0}+ {n \choose 3}+ {n \choose 6}+....=\frac{1}{3} \left( 2^{n}+2\cos \left( \frac{n \pi }{3} \right) \right)}\)
Ten cosinus mnie pokonał
\(\displaystyle{ {n \choose 0}+ {n \choose 3}+ {n \choose 6}+....=\frac{1}{3} \left( 2^{n}+2\cos \left( \frac{n \pi }{3} \right) \right)}\)
Ten cosinus mnie pokonał
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.