Posługując się zasadą indukcji matematycznej udowodnij, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n\in N}\) :
\(\displaystyle{ k^{2} + k^{} + 1^{}}\) dzieli \(\displaystyle{ k^{n+2} + (k+1)^{2n+1}}\)
Oczywiście dla \(\displaystyle{ n = 1}\) jest to prawda. Co potem?
Indukcja matematyczna - dowód podzielności
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Myślenice
- Podziękował: 1 raz
Indukcja matematyczna - dowód podzielności
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, o 20:11 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Indukcja matematyczna - dowód podzielności
Wskazówka do drugiego kroku indukcyjnego:
\(\displaystyle{ k^{n+3}+(k+1)^{2n+3}=k\cdot k^{n+2}+(k+1)^2\cdot (k+1)^{2n+1}=\\=k\cdot \left[k^{n+2}+(k+1)^{2n+1} \right]+(k^2+k+1)\cdot (k+1)^{2n+1}}\)
\(\displaystyle{ k^{n+3}+(k+1)^{2n+3}=k\cdot k^{n+2}+(k+1)^2\cdot (k+1)^{2n+1}=\\=k\cdot \left[k^{n+2}+(k+1)^{2n+1} \right]+(k^2+k+1)\cdot (k+1)^{2n+1}}\)