Udowodnij nierówność
- kaco189
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk, Katowice
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 2 razy
Udowodnij nierówność
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}- \frac{1}{3}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{5}+ \frac{1}{6}- \frac{1}{7}+...+ \frac{1}{2006}- \frac{1}{2007}+ \frac{1}{2008}- \frac{1}{2009}< \frac{3}{8}}\)
Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}- \frac{1}{3}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{5}+ \frac{1}{6}- \frac{1}{7}+...+ \frac{1}{2006}- \frac{1}{2007}+ \frac{1}{2008}- \frac{1}{2009}< \frac{3}{8}}\)
Proszę o pomoc
- kaco189
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk, Katowice
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 2 razy
Udowodnij nierówność
Ogólnie to jedyne co widzę to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac{1}{3}+\frac{1}{4}-\frac{1}{5}+...+\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}<\frac{3}{8}}\)
No i \(\displaystyle{ n \in N \wedge n \in \left\langle 2,2008\right\rangle}\)
Nie wiem czy to się przyda, bo jestem kompletnie nowy i zielony w temacie indukcji.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac{1}{3}+\frac{1}{4}-\frac{1}{5}+...+\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}<\frac{3}{8}}\)
No i \(\displaystyle{ n \in N \wedge n \in \left\langle 2,2008\right\rangle}\)
Nie wiem czy to się przyda, bo jestem kompletnie nowy i zielony w temacie indukcji.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Udowodnij nierówność
A ja to tak widzę:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac 1 3+\frac 1 4-\frac 1 5+\frac 1 6-\frac 1 7+\frac 1 8= \frac{420-280+210-168+140-120+105}{840}= \frac{307}{840} < \frac{3}{8}}\),
a pozostała część sumy jest niedodatnia...
Głupie rozwiązanie. Może da się tu zrobić coś ładniejszego?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac 1 3+\frac 1 4-\frac 1 5+\frac 1 6-\frac 1 7+\frac 1 8= \frac{420-280+210-168+140-120+105}{840}= \frac{307}{840} < \frac{3}{8}}\),
a pozostała część sumy jest niedodatnia...
Głupie rozwiązanie. Może da się tu zrobić coś ładniejszego?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Udowodnij nierówność
A może by tak:Premislav pisze:Głupie rozwiązanie. Może da się tu zrobić coś ładniejszego?
\(\displaystyle{ S_1=\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+\frac{1}{6}+\dots+\frac{1}{2008} \\
S_2=\frac{1}{3}+\frac{1}{5}+\frac{1}{7}+\dots+\frac{1}{2009} \\
2S_1=1+\frac{1}{2}+\frac{1}{3}+\frac{1}{4}+\dots+\frac{1}{1004} \\
2S_1-1=\frac{1}{2}+\frac{1}{3}+\frac{1}{4}+\dots+\frac{1}{1004} \\ \\
S_1+S_2=\frac{1}{2}+\frac{1}{3}+\frac{1}{4}+\dots+\frac{1}{2009} \\
S_1+S_2=2S_1-1+\frac{1}{1005}+\dots+\frac{1}{2009} \\
2S_1-S_1-S_2=S_1-S_2=1-\left( \frac{1}{1005}+\dots+\frac{1}{2009}\right)}}\)
I teraz z tym pokombinować?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Udowodnij nierówność
Niby tak, ale skąd pewność, że jak urwiesz tę sumę po \(\displaystyle{ -\frac{1}{2009}}\) to ta nierówność zajdzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Udowodnij nierówność
\(\displaystyle{ L<L+\left(\frac{1}{2010}-\frac{1}{2011}\right)+\left(\frac{1}{2012}-\frac{1}{2013}\right)+...=1-\ln 2<\frac{3}{8}\iff \\ \\ e^5<3^5<2^8\iff 3\cdot(8+1)^2<3\cdot 8^2+6\cdot 8+2\cdot 8}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Udowodnij nierówność
a nie lepiej tak:
nasz szereg tylko do nieskończoności:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n(2n+1)}= \frac{1}{2 \cdot 3}+ \frac{1}{4 \cdot 5}+ \frac{1}{6 \cdot 7}+....=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}- \frac{1}{3}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{5}+ \frac{1}{6}- \frac{1}{7}+.....}\)
szereg anharmoniczny:
\(\displaystyle{ \ln 2= \sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1} \frac{1}{n}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 1-\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n(2n+1)}= \ln 2}\)
lub:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n(2n+1)}=1- \ln 2 < \frac{3}{8}}\)
I to ze sporym zapasem
no to samo ubiegłaś mnie
nasz szereg tylko do nieskończoności:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n(2n+1)}= \frac{1}{2 \cdot 3}+ \frac{1}{4 \cdot 5}+ \frac{1}{6 \cdot 7}+....=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}- \frac{1}{3}+ \frac{1}{4}- \frac{1}{5}+ \frac{1}{6}- \frac{1}{7}+.....}\)
szereg anharmoniczny:
\(\displaystyle{ \ln 2= \sum_{n=1}^{ \infty }(-1)^{n+1} \frac{1}{n}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 1-\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n(2n+1)}= \ln 2}\)
lub:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n(2n+1)}=1- \ln 2 < \frac{3}{8}}\)
I to ze sporym zapasem
no to samo ubiegłaś mnie