Indukcja - Ciecia kola

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
mordka997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2016, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Indukcja - Ciecia kola

Post autor: mordka997 »

Witam mam takie zdanie:
Na ile części można dzielić koło za pomocą \(\displaystyle{ n}\) przecięć?

Znalazłem taki wzór który opisuje maxymalna ilość części za pomocna n cieć :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot ( n^{2}+n+2 )}\)

Indukcja matemtyczna :
An-liczba kawałków ,gdzie n to liczba cieć
\(\displaystyle{ A_{n} =\frac{1}{2} \cdot ( n^{2}+n+2 )}\)

Krok 1.
\(\displaystyle{ n=1}\)
L: \(\displaystyle{ 2}\)
P: \(\displaystyle{ 2}\)
L=P

Krok 2.
Teza:
\(\displaystyle{ 1,2,3,4.....(n+1)=A_{n+1}}\)

Teraz nie wiem jak doprowadzić do takiej postaci aby lewa i prawa strona były sobie równe.

-- 21 maja 2016, o 19:14 --

Czy mogę uznać ze :
\(\displaystyle{ 1,2,3,4.....n+1=A_{n+1}}\)?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2016, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Temat umieszczony w złym dziale. Symbol mnożenia to \cdot.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Indukcja - Ciecia kola

Post autor: Mruczek »

Jakieś głupoty popisałeś.
Zauważ, że przy przejściu od \(\displaystyle{ n}\) cięć do \(\displaystyle{ n + 1}\) cięć dodajemy jedno cięcie, które maksymalnie może dodać \(\displaystyle{ n + 1}\) nowych obszarów (jeżeli to cięcie przechodzi przez wszystkie pozostałe \(\displaystyle{ n}\) cięć).
Awatar użytkownika
Cytryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Indukcja - Ciecia kola

Post autor: Cytryn »

Czy zawsze uda się dostać te \(\displaystyle{ \frac{n^2 +n+1}{2}}\) części?
ODPOWIEDZ