Udowodnić indukcyjnie równanie

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: myszka666 »

Udowodnić indukcyjnie równanie:
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin 2 \alpha +...+\sin n \alpha = \frac{\cos \frac{1}{2} \alpha - \cos \left( n+ \frac{1}{2} \right) \alpha }{2\sin \frac{1}{2} \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 11:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: Freddy Eliot »

Czego dokładnie tu nie rozumiesz?
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: myszka666 »

Nie wiem jak się za to zabrać, podstawiłam za \(\displaystyle{ n=1}\) ale coś nie wychodzi :/
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 11:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: Freddy Eliot »

Dla n=1 wychodzi, jeżeli użyjesz wzoru: \(\displaystyle{ \cos\alpha-\cos\beta = -2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\sin\frac{\alpha-\beta}{2}}\). Następnie zakładasz prawdziwość równania dla n i stawiasz tezę, że dla n+1 również będzie prawdziwe. Po kilku obliczeniach będziesz musiała pobawić się przekształceniami z sinusem i cosinusem.
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: myszka666 »

Wychodzi mi dla n=1 z prawej strony \(\displaystyle{ \frac{sin2 \alpha \cdot sin \alpha }{sin \frac{1}{2} \alpha }}\), jak to dalej rozpisać?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: Freddy Eliot »

Źle użyłaś wzoru. Domyślam się, że nie podzieliłaś przez 2.
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Udowodnić indukcyjnie równanie

Post autor: myszka666 »

A rzeczywiście, dzięki, już wyszło
ODPOWIEDZ