mam problem z poniższym zadaniem
1. Udowodnić, że jeżeli iloczyn \(\displaystyle{ n}\) liczb dodatnich \(\displaystyle{ (n \ge 2)}\) jest równy \(\displaystyle{ 1}\) a suma jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ n}\) tzn.
Jeśli \(\displaystyle{ x_1 \cdot x_2 \cdot ... \cdot x_n =1}\) oraz \(\displaystyle{ x_i>0 \ \ \ (i=1,2,3,...,n)}\) to \(\displaystyle{ x_1+x_2+...+x_n \ge n}\)
indukcja z iloczynem
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
indukcja z iloczynem
Trzeba skorzystać z nierówności Cauchy'ego dla średnich.
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+...+x_{n} \ge n \Leftrightarrow \frac{x_{1}+x_{2}+...+x_{n}}{n} \ge 1 \Leftarrow X_{srart} \ge X_{g} = \sqrt[n]{x_{1} \cdot ... \cdot x_{n}}= \sqrt[n]{1}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+...+x_{n} \ge n \Leftrightarrow \frac{x_{1}+x_{2}+...+x_{n}}{n} \ge 1 \Leftarrow X_{srart} \ge X_{g} = \sqrt[n]{x_{1} \cdot ... \cdot x_{n}}= \sqrt[n]{1}=1}\)
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
indukcja z iloczynem
Raczej nie powinno się tego dowodzić z nierówności między średnimi, bo jest to lemat Erdosa, który to lemat pan Erdos udowodnił, żeby ładnie i krótko wykazać prawdziwość nierówności między średnimi.
144688.htm
144688.htm