Dowieść, że dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}+ \frac{1}{15}+ \frac{1}{35}+ \frac{1}{63}+....+ \frac{1}{4n ^{2}-1 }= \frac{n}{2n+1}}\)
Dowód Indukcyjny
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dowód Indukcyjny
L= \(\displaystyle{ \frac{n}{2n+1}+ \frac{1}{4(n+1) ^{2}-1 }}\)
P=\(\displaystyle{ \frac{n+1}{2(n+1)+1}= \frac{n+1}{2n+3}}\)
Jak dodac te wyrazy krok po kroku z (L) tak aby powstało (P)
P=\(\displaystyle{ \frac{n+1}{2(n+1)+1}= \frac{n+1}{2n+3}}\)
Jak dodac te wyrazy krok po kroku z (L) tak aby powstało (P)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Dowód Indukcyjny
\(\displaystyle{ Z: \frac{1}{3}+ \frac{1}{15}+ \frac{1}{35}+ \frac{1}{63}+....+ \frac{1}{4n ^{2}-1 }= \frac{n}{2n+1} \\
T: \ \frac{1}{3}+ \frac{1}{15}+ \frac{1}{35}+ \frac{1}{63}+....+ \frac{1}{4n ^{2}-1 }+ \frac{1}{4(n+1)^2-1} = \frac{n+1}{2n+3}\\
D: L= \frac{n}{2n+1} + \frac{1}{4(n+1)^2-1} = \text{jeden ulamek/poprzeksztalcaj/poskracaj}...= \frac{n+1}{2n+3}=P}\)
T: \ \frac{1}{3}+ \frac{1}{15}+ \frac{1}{35}+ \frac{1}{63}+....+ \frac{1}{4n ^{2}-1 }+ \frac{1}{4(n+1)^2-1} = \frac{n+1}{2n+3}\\
D: L= \frac{n}{2n+1} + \frac{1}{4(n+1)^2-1} = \text{jeden ulamek/poprzeksztalcaj/poskracaj}...= \frac{n+1}{2n+3}=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dowód Indukcyjny
Jakbym wiedział jak wlasnie trzeba po przeksztalcac, po skracac to bym nie pisal z zapytaniem jak to zrobic.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Dowód Indukcyjny
dobra napisze:
\(\displaystyle{ \frac{n}{2n+1} + \frac{1}{4(n+1)^2-1}= \frac{4n^3+8n^2+5n+1}{2(n+ \frac{3}{2}) \cdot 4(n+ \frac{1}{2})^2}= \frac{(n+1)4(n+ \frac{1}{2} )^2}{2(n+ \frac{3}{2}) \cdot 4(n+ \frac{1}{2})^2}= \frac{n+1}{2n+3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{2n+1} + \frac{1}{4(n+1)^2-1}= \frac{4n^3+8n^2+5n+1}{2(n+ \frac{3}{2}) \cdot 4(n+ \frac{1}{2})^2}= \frac{(n+1)4(n+ \frac{1}{2} )^2}{2(n+ \frac{3}{2}) \cdot 4(n+ \frac{1}{2})^2}= \frac{n+1}{2n+3}}\)