ciag Fibonacciego, nwd

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

ciag Fibonacciego, nwd

Post autor: Pumba »

Wykazac ze dla ciagu Fibonacciego \(\displaystyle{ F_{n}}\) zachodzi rownosc
\(\displaystyle{ NWD( F_{n},F_{m})=F_{NWD(n,m)}}\)
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

ciag Fibonacciego, nwd

Post autor: juzef »

Wystarczy zauważyć, że każde dwie kolejne liczby liczby Fibonacciego są względnie pierwsze (bo w przeciwnym razie wszystkie miałyby wspólny dzielnik, a \(\displaystyle{ F_1=1}\)) oraz skorzystać z tożsamości \(\displaystyle{ F_{m+n}=F_{n+1}F_{m} + F_n F_{m-1}}\).
ODPOWIEDZ