Witam. Mam pewien przykład do wykonania i niewiem jak się za to zabrać.
oto treść: Wykazać za pomocą indukcji matematycznej, czy liczba:
\(\displaystyle{ n ^{3} + 5n}\) jest podzielna przez 6.
Sprawdzam warunek początkowy dla n=1 i dalej juz nieiwem jak się za to zabrać. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Podzielność przez 6.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Podzielność przez 6.
Sprawdzasz teraz, czy dla liczby o \(\displaystyle{ 1}\) większej ta liczba jest dalej podzielna przez 6.
Dla \(\displaystyle{ n+1}\):
\(\displaystyle{ (n+1)^{3} +5 (n+1) = n^{3} + 3n^{2} + 3n + 1 + 5n + 5 = (n^{3} + 5n) + (3n^{2} + 3n) + 6}\) (*)
\(\displaystyle{ n^{3} + 5n}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 6}\) z założenia
\(\displaystyle{ 3n^{2} + 3n = 3n(n+1)}\) więc jest też podzielne przez 6.
Zatem (*) jest podzielna przez 6.
Dla \(\displaystyle{ n+1}\):
\(\displaystyle{ (n+1)^{3} +5 (n+1) = n^{3} + 3n^{2} + 3n + 1 + 5n + 5 = (n^{3} + 5n) + (3n^{2} + 3n) + 6}\) (*)
\(\displaystyle{ n^{3} + 5n}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 6}\) z założenia
\(\displaystyle{ 3n^{2} + 3n = 3n(n+1)}\) więc jest też podzielne przez 6.
Zatem (*) jest podzielna przez 6.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2009, o 21:58 przez aga92, łącznie zmieniany 1 raz.
Podzielność przez 6.
Hmm tak analizuje to zadanie i zastanawiam się co się stało z \(\displaystyle{ 5n}\)? Nie powinno być na końcu \(\displaystyle{ (n^{3} + 5n) + (3n^{2} + 3n) + 6}\) ?? Tak tylko się zastanawiam:)aga92 pisze: Dla \(\displaystyle{ n+1}\):
\(\displaystyle{ (n+1)^{3} +5 (n+1) = n^{3} + 3n^{2} + 3n + 1 + 5n + 5 = (n^{3} + 5) + (3n^{2} + 3n) + 6}\) (*)
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Podzielność przez 6.
\(\displaystyle{ n^{3}+5n=6k}\)
\(\displaystyle{ n^{3}=6k-5n}\)
\(\displaystyle{ (n+1)^{3} + 5(n+1) = n^{3}+3n^{2}+8n+9=6k +3n^{2}+3n+6=6(k+1) +3n(n+1)=6(k+1) +3 2l=6(k+l+1)}\)
po drodze skorzystałem, że \(\displaystyle{ n(n+1)=2l}\) gdzie l całkowite dla każdego n naturalnego.
\(\displaystyle{ n^{3}=6k-5n}\)
\(\displaystyle{ (n+1)^{3} + 5(n+1) = n^{3}+3n^{2}+8n+9=6k +3n^{2}+3n+6=6(k+1) +3n(n+1)=6(k+1) +3 2l=6(k+l+1)}\)
po drodze skorzystałem, że \(\displaystyle{ n(n+1)=2l}\) gdzie l całkowite dla każdego n naturalnego.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Podzielność przez 6.
\(\displaystyle{ n(n+1)}\) to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych. jak łatwo zauważyć dokładnie jedna z dwóch kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 2. w takim razie ten iloczyn możemy zapisać jako \(\displaystyle{ 2l}\) gdzie l jest jakąś nieznaną liczbą naturalną.