Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższych równań.
Pol. Znajdź takie wartości parametru p, aby zbiorem rozwiązań danej nierówności był zbiór liczb rzeczywistych.
\(\displaystyle{ a) \frac{x^{2}+ 2x+p}{x^{2}+3x+5}>0}\)
oraz
\(\displaystyle{ b) \(\displaystyle{ \frac{x^{2}+3x+5}{px^{2}+2x+p}}\)}\)
parametr
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
parametr
Jeżeli zbiorem mają być liczby rzeczywiste to licznik i mianownik powinien być stale dodatni ,czyli:
1)
\(\displaystyle{ x^2+2x+p>0}\)
A jeżeli ma być stale dodatnie to \(\displaystyle{ \Delta0 \iff \Delta=4-4p1}\)
2)
\(\displaystyle{ px^2+2x+p>0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p}\)
1)
\(\displaystyle{ x^2+2x+p>0}\)
A jeżeli ma być stale dodatnie to \(\displaystyle{ \Delta0 \iff \Delta=4-4p1}\)
2)
\(\displaystyle{ px^2+2x+p>0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
parametr
Dlaczego w piewszym przykładzie bierzesz pod uwagę tylko licznik skoro piszesz że zarówno licznik jak i mianownik powinny być dodatnie. I podobne pytanie co do drugiego przykładu: dlaczego bierze się tylko mianownik. I skąd wiadomo że p ma być mniejsze od zera ?