Suma odwrtoności kwadratów pierwiastków

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Suma odwrtoności kwadratów pierwiastków

Post autor: MakCis »

Dla jakich wartości parametru a suma odwrotności kwadratów pierwiastków równania \(\displaystyle{ (a-2)x^2 - 2ax - a = 0}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ \frac{3a-2}{a+1}}\)

Tak robiłem:

Po pierwsze musimy mieć tutaj funkcję kwadratową więc \(\displaystyle{ a-2 0}\)zatem \(\displaystyle{ a 2}\). Następnie liczyłem deltę, wyszło mi że jest ona równa:
\(\displaystyle{ \Delta = 8a(a-1)}\). Jak wiadomo pierwiastki muszą być dwa, więc delta musi być większa od zera, warunek ten zajdzie gdy \(\displaystyle{ a ( - ;0) \cup (1; +\infty)}\). No i teraz mam liczyć te miejsca zerowe? Mi wyszły takie:

\(\displaystyle{ a_1 = \frac{ a - \sqrt{2a(a-1)}}{a-2} \\ a_2 = \frac{ a + \sqrt{2a(a-1)}}{a-2}}\)

No i teraz nie wyobrażam sobie by stworzyć z tego odwrotność kwadratów tyche pierwiastków...Czy coś robię źle?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Suma odwrtoności kwadratów pierwiastków

Post autor: piasek101 »

Idzie z Viete'a.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Suma odwrtoności kwadratów pierwiastków

Post autor: MakCis »

No tak, masz rację. W konsekwencji uzyskałem ładny wynik \(\displaystyle{ a (-2;-1) \cup (0 ; \frac{2}{3}}\) a w odpowiedziach jest że \(\displaystyle{ a (-2;-1)}\).

PS czy warunki wypisane przezemnie w pierwszym poście są poprawne i muszą one zostać uwzględnione?
ODPOWIEDZ