Zadanie z dwoma modułami

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
miguell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 4 maja 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Zadanie z dwoma modułami

Post autor: miguell »

Przez pewien czas nie było mnie w szkole, wobec czego mam pewne braki, a co za tym idzie - problem z pewnym równaniem, które trzeba rozwiązać.

|\(\displaystyle{ \frac{-x}{x+1}}\)|=-|x|
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zadanie z dwoma modułami

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{|-x|}{|x+1|}+|x|=0 \\ \frac{|x|}{|x+1|}+|x|=0 \\ |x|(\frac{1}{|x+1|}+1)=0 \\ |x|=0 \frac{1}{|x+1|}+1=0 \\ x=0 x\in \emptyset \\ x=0}\)
ODPOWIEDZ