hej, to mój pierwszy post. mam problem z pewnym zadaniem. może uda mi sie na tym forum znaleźć pomoc w rozwiazaniu go:)
zad. wyznacz zbiór wartości funkcji okreslonej znakiem:
\(\displaystyle{ F(x)=\frac{x^{2}-x+1}{x-1}}\)
jedyna podpowiedz jaką mam, to że powinno sie uzyc do rozwiązania parametru. choć mi to zbyt wiele nie pomogło:P
ojej nareszczie:P
udało sie zapisac...
a teraz z niecierpliwościa czekam na odpowiedzi i jakąs pomoc z waszej strony.
z góry wielkie dzieki:)
Powycinałam te wszystkie nieudane próby zapisu.
Zapoznaj się z funkcjami "zmień" oraz "podgląd".
ariadna
zbiór wartości f. wymiernej
zbiór wartości f. wymiernej
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 16:43 przez martyna_w, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
zbiór wartości f. wymiernej
...albo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ F(x0\ =\ \frac{x^2-x+1}{x-1}\ =\ (x-1)+\frac1{x-1}\,+\,1}\)
i skorzystać z faktu, że dla wszystkich \(\displaystyle{ t>0}\) :
\(\displaystyle{ \ t+\frac1t\,\ge\, 2}\)
\(\displaystyle{ F(x0\ =\ \frac{x^2-x+1}{x-1}\ =\ (x-1)+\frac1{x-1}\,+\,1}\)
i skorzystać z faktu, że dla wszystkich \(\displaystyle{ t>0}\) :
\(\displaystyle{ \ t+\frac1t\,\ge\, 2}\)