Prosta suma

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11455
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Prosta suma

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{x^2-1}{x} } + \sqrt{ \frac{x-1}{x} } =x}\).
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2021, o 11:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Prosta suma

Post autor: Premislav »

Łatwo widać, że wystarczy się ograniczyć do \(\displaystyle{ x\ge 1}\). Wówczas równoważnie mamy:
\(\displaystyle{ x^3=\left(\sqrt{x^2-1}+\sqrt{x-1}\right)^{2}\\x^3=x^2+x-2+2\sqrt{(x-1)^{2}(x+1)}}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ y=x^{2}-x-1}\), a równanie przyjmie postać
\(\displaystyle{ xy=-2+2\sqrt{xy+1}\\\left(\sqrt{xy+1}-1\right)^{2}=0}\)
Stąd mamy
\(\displaystyle{ xy+1=1}\), tj. \(\displaystyle{ x=0\vee y=0}\), czyli \(\displaystyle{ y=0}\), toteż
\(\displaystyle{ x^{2}-x-1=0}\), stąd \(\displaystyle{ x=\frac{1\pm \sqrt{5}}{2}}\), a że \(\displaystyle{ x\ge 1}\), więc \(\displaystyle{ x=\frac{1+\sqrt{5}}{2}}\)
ODPOWIEDZ