Znajdź funkcję wyjściową oraz rozwiąż funkcję

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mikserdowarzyw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 gru 2020, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Znajdź funkcję wyjściową oraz rozwiąż funkcję

Post autor: mikserdowarzyw »

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu, lub wskazówki jak rozwiązać dane zadania.
Dane są funkcje odwrotne. Znajdź funkcje wyjściowe.
\(\displaystyle{ f ^{-1}( x)= \frac{5x+1}{x} }\)
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=-x ^{2}+9 }\)
Rozwiąż \(\displaystyle{ f(f(x))=9}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34491
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5222 razy

Re: Znajdź funkcję wyjściową oraz rozwiąż funkcję

Post autor: Jan Kraszewski »

mikserdowarzyw pisze: 22 sty 2021, o 23:05Dane są funkcje odwrotne. Znajdź funkcje wyjściowe.
\(\displaystyle{ f ^{-1}( x)= \frac{5x+1}{x} }\)
Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ f ^{-1}( f(x))=x.}\)
mikserdowarzyw pisze: 22 sty 2021, o 23:05Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=-x ^{2}+9 }\)
Rozwiąż \(\displaystyle{ f(f(x))=9}\).
Podstaw i rozwiąż: \(\displaystyle{ f(f(x))=-(f(x)) ^{2}+9=... }\)

JK
ODPOWIEDZ