Oblicz miejsce zerowe funkcji.

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mikserdowarzyw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 gru 2020, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Oblicz miejsce zerowe funkcji.

Post autor: mikserdowarzyw »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu podanego przykładu.
\(\displaystyle{ f(x)=5 ^{x^{2}}\cdot 25^{x} - \frac{1}{5} }\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2021, o 19:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Oblicz miejsce zerowe funkcji.

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 5 ^{x^{2}}5^{2x} - \frac{1}{5}=0\\
5 ^{x^{2}+2x}=5^{-1}\\ .....\\ .....
}\)
ODPOWIEDZ