mam takie dwie nierównośći, znam rozwiązania, ale nie wiem jak do tego dojść.
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)}{(x+1)}}\) \(\displaystyle{ >1}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)}{(x-2)}}\) \(\displaystyle{ }\)
nierówność, proste jak sznurek w kieszeni
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
nierówność, proste jak sznurek w kieszeni
1)
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{x+1}>1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{x+1}-1>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2-(x+1)}{x+1}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2-x-1}{x+1}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3}{x+1}>0|:(-3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{x+1}>1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{x+1}-1>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2-(x+1)}{x+1}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2-x-1}{x+1}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3}{x+1}>0|:(-3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\)