Witam wszystkich,
mam problem z rozwiazaniem ponizszego rownania:
\(\displaystyle{ 0 = -10000 + \frac{2000}{(1+L)^1} + \frac{6000}{(1+L)^4} + \frac{5000}{(1+L)^6}}\)
L moze przyjmowac zarowno wartosci ujemne jak i dodatnie.
Czy moglby mi ktos rozpisac to rownanie? Bede wdzieczny.
Pozdrawiam
ps. przepraszam ale mi sie dzialy pomylily i nie moge juz przeniesc.
[ Dodano: 16 Października 2007, 12:57 ]
naprawde nikt nie znajdzie chwili?
Rownanie 6-ego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rownanie 6-ego stopnia
Podstawmy 1+L=t, podzielmy stronami przez 1000 i pomnóżmy stronami przez t^6:
\(\displaystyle{ 10t^{6} = 2t^{5} + 6t^{2} + 5}\)
Mamy dość nieładne równanie, które na oko nie ma pierwiastków wymiernych, więc najlepiej byłoby skorzystać z programu do rysowania wykresów i odczytać sobie przybliżone wartości tych pierwiastków.
\(\displaystyle{ 10t^{6} = 2t^{5} + 6t^{2} + 5}\)
Mamy dość nieładne równanie, które na oko nie ma pierwiastków wymiernych, więc najlepiej byłoby skorzystać z programu do rysowania wykresów i odczytać sobie przybliżone wartości tych pierwiastków.
Rownanie 6-ego stopnia
problem w tym, ze mam do dyspozycji tylko zwykly kalkulator statystyczny bez funkcji rysowania i tylko za jego pomoca moge takie zadanie rozwiazywac (zdanie prowadzacego)