Wielomian W(x)=\(\displaystyle{ x^{4}}\)+\(\displaystyle{ x^{3}}\)+\(\displaystyle{ px^{2}}\)-5x+q jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^{2}}\)+x-6.Znajdz p i g.
Mi wychodzi p 20 ale to chyba jest zle
Podzielnosc wielomoanow
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Podzielnosc wielomoanow
Znów skorzystaj z tw. Bezout'a a więc
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\ W(-3)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4p+q=-14 \\ 9p+q=-69\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p=-11 \\ q=30\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\ W(-3)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4p+q=-14 \\ 9p+q=-69\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} p=-11 \\ q=30\end{cases}}\)