1)
\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x}}\) : \(\displaystyle{ \frac{2x}{x+1}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x+1}{x}}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{3x+2}{2x^{4}- x^{3}}}\) : \(\displaystyle{ \frac{6x+4}{4x^{3}-x}}\) = \(\displaystyle{ \frac{6x+3}{x^{3}}}\)
3)
\(\displaystyle{ \frac{-x^{2}+x+6}{5-x}}\) : \(\displaystyle{ \frac{9-x^{2}}{25-10x+x^{2}}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x+2}{6+2x}}\)
Siedze od 14 nad tymi trzema przykładami i nie chce mi wyjść tak jak w odpowiedziach w podręczniku... pani mówiła nam że trzeba zastosować wzory skróconego mnożenia ale nie wiem gdzie mogo to zrobić wiem że najpierw odwracam drugi ułamek i wtedy mnoże licznik z licznikiem mianownik z mianownikiem robie redukcje wyrazów podobnych i wychodzi mi czasem delta a czasem same x przy wysokich potegach jestem w kropce a w poniedziałak mem kartkówke i musze sobie to przyswoic pomoże mi ktoś??
równania wielomianowe
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
równania wielomianowe
1)
\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x}{\cdot}\frac{x+2}{2x}=\frac{x+1}{x}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-3x-10=x^{2}+x}\)
\(\displaystyle{ -4x=10}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{5}{2}=-2\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x}{\cdot}\frac{x+2}{2x}=\frac{x+1}{x}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-3x-10=x^{2}+x}\)
\(\displaystyle{ -4x=10}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{5}{2}=-2\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 19:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równania wielomianowe
2)Najpierw oblicz dziedzinę równania powinno wyjść \(\displaystyle{ x R\backslash \{0;-0,5;0,5\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+2}{2x^4-x^3} : \frac{6x+4}{4x^3-x}=\frac{6x+3}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+2}{x^3(2x-1)} \frac{x(4x^2-1)}{2(3x+2)}=\frac{3(2x+1)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x(2x-1)(2x+1)}{2x^3(2x-1)}=\frac{3(2x+1)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x(2x+1)}{2x^3}=\frac{3(2x+1)}{x^3}}\) \(\displaystyle{ :\backslash (2x+1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+2}{2x^4-x^3} : \frac{6x+4}{4x^3-x}=\frac{6x+3}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+2}{x^3(2x-1)} \frac{x(4x^2-1)}{2(3x+2)}=\frac{3(2x+1)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x(2x-1)(2x+1)}{2x^3(2x-1)}=\frac{3(2x+1)}{x^3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x(2x+1)}{2x^3}=\frac{3(2x+1)}{x^3}}\) \(\displaystyle{ :\backslash (2x+1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
równania wielomianowe
3)
\(\displaystyle{ D=R-\{-3;3;5\} \\
\frac{-(x-3)(x+2)}{-(x-5)}:\frac{-(x-3)(x+3)}{(x-5)^{2}}=\frac{x+2}{2(x+3)}\\
\frac{(x-3)(x+2)}{(x-5)}\cdot \frac{(x-5)^{2}}{-(x-3)(x+3)}=\frac{x+2}{2(x+3)}\\
\frac{(x+2)(x-5)}{x+3}=\frac{x+2}{2(x+3)}\\
2(x+2)(x-5)=(x+2)\\
(x+2)(2x-10)-(x+2)=0\\
(x+2)(2x-11)=0\\
x=-2\in D\;\wedge \; x=\frac{11}{2}\in D}\)
\(\displaystyle{ D=R-\{-3;3;5\} \\
\frac{-(x-3)(x+2)}{-(x-5)}:\frac{-(x-3)(x+3)}{(x-5)^{2}}=\frac{x+2}{2(x+3)}\\
\frac{(x-3)(x+2)}{(x-5)}\cdot \frac{(x-5)^{2}}{-(x-3)(x+3)}=\frac{x+2}{2(x+3)}\\
\frac{(x+2)(x-5)}{x+3}=\frac{x+2}{2(x+3)}\\
2(x+2)(x-5)=(x+2)\\
(x+2)(2x-10)-(x+2)=0\\
(x+2)(2x-11)=0\\
x=-2\in D\;\wedge \; x=\frac{11}{2}\in D}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
równania wielomianowe
dziekuje wam bardzo ale nmie wiem dlaczego w ksiażce mi wyszły inne odpowiedzi w przykładzie pierwszym x =3- pierwiastek z 7 i x=3+ pierwiastek z siedmiu a w ostatnim przykładnie x2 w ksiażce w odpowiedziach wyszło 4,5 jzeli ktoś mógłbym to jescze raz spróbować zrobić to naprawde bardzo was prosze .... i dziekuje za checi przykład drugi jest dobrze zrobiony