Funkcja wymierna

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xxdakee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 paź 2018, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Moskwa
Podziękował: 3 razy

Funkcja wymierna

Post autor: xxdakee »

Jak rozłożyć taką funkcję wymierną na rzeczywiste ułamki proste?

\(\displaystyle{ \frac{x^3 -2x^2 -7x +6}{x^4 + 10x^2 +9}}\)

Wyszedłem na coś takiego:

\(\displaystyle{ \frac{x^3 -2x^2 -7x +6}{(x^2 +9)(x^2 +1)}=\frac{Ax +B}{x^2 +9}+\frac{Cx +D}{x^2 +1}}\)

I ostatecznie dostałem taki wynik:

\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x^2 +9}+\frac{2x +3}{x^2 +1}}\)

Dobrze mi wyszło czy niekoniecznie? Jeśli nie to mógłby ktoś mi to rozpisać?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Funkcja wymierna

Post autor: Jan Kraszewski »

xxdakee pisze:I ostatecznie dostałem taki wynik:

\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x^2 +9}+\frac{2x +3}{x^2 +1}}\)

Dobrze mi wyszło czy niekoniecznie?
Po prostu weź i sprawdź - będziesz wiedział, czy masz dobrze.

JK
ODPOWIEDZ