Witam,
Mam problemy z tego typu zadaniami.
Sprawdzić kiedy
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^2 \cdot (x^2+1)}{x+1}}\)
jest większe, a kiedy mniejsze od zera.
Zaczynam od dziedziny. W tym przypadku wychodzi \(\displaystyle{ x \neq -1}\)
Potem uczono mnie, żeby zapisać całość jako iloczyn licznika i mianownika, sprawdzić miejsca zerowe i narysować wykres "wężykiem". Jednak w takich przypadkach jak ten, gdy \(\displaystyle{ (x^2+1)}\) zawsze większe od zera i \(\displaystyle{ x \neq -1}\) taka metoda się nie sprawdza. Jak to sensownie rozrysować?
Nierówność wymierna.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lis 2018, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Nierówność wymierna.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2018, o 15:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 lis 2018, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Nierówność wymierna.
Zawsze będzie nad osią OX. Zawsze dodatni. Właściwie to cały licznik będzie nieujemny, więc znak zależy od mianownika. Dobrze to rozumiem?