Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru m.

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
qwerty355
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 24 maja 2015, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru m.

Post autor: qwerty355 »

Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\) i podaj liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ f(x) = m^{2}}\) w zależności od parametru \(\displaystyle{ m}\).
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x} + 1}\)
Wykres mam narysowany, ale nie do końca rozumiem, jak odczytać z niego punkty przecięcia hiperboli z prostą \(\displaystyle{ y = m^{2}}\). W moim rozumowaniu jest to prosta równoległa do osi \(\displaystyle{ OX}\), nieujemna, czyli dla \(\displaystyle{ m \in \RR \setminus \left\{ 1}\right\}}\) jest jedno rozwiązanie, a dla \(\displaystyle{ m = 1}\) jest 0 rozwiązań. W odpowiedziach pojawia się jednak jeszcze liczba \(\displaystyle{ -1}\). Prosiłbym o wytłumaczenie, skąd wzięło się takie rozwiązania i jak prawidłowo je odczytać.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2018, o 18:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liczba rozwiązań równania w zależności od parametru m.

Post autor: a4karo »

Może z faktu, że \(\displaystyle{ (-1)^2=1}\)
ODPOWIEDZ