Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsca zerowe funkcji.

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lunatic1221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 paź 2017, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsca zerowe funkcji.

Post autor: lunatic1221 »

Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsca zerowe funkcji. \(\displaystyle{ f(x)= \frac{6}{x} + \frac{ x^{2}-1 }{ x^{2}-2 } +\left( \frac{ x^{2}-1 }{ x^{2}-2 }\right) ^{2} + \left( \frac{ x^{2}-1 }{ x^{2}-2 }\right) ^{3} + \left( \frac{ x^{2}-1 }{ x^{2}-2 }\right) ^{4} + ......}\)

Jakiś pomysł? Szereg geometryczny?
szw1710

Re: Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsca zerowe funkcji.

Post autor: szw1710 »

W tego rodzaju zadaniach należy jasno określić o co chodzi. Często pisze się formułkę w postaci "gdzie prawa strona (tu oprócz \(\displaystyle{ \frac{6}{x}}\) - szw1710) jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego". Wtedy nic nie pozostawia wątpliwości. Oczywiście \(\displaystyle{ x\ne 0}\) a dalej... powiedzmy że będziesz postępować tak, jakby istotnie chodziło o szereg geometryczny zbieżny.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsca zerowe funkcji.

Post autor: Belf »

Czy aby na pewno: \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}}\) należy do dziedziny tej funkcji ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsca zerowe funkcji.

Post autor: piasek101 »

Belf pisze:Czy aby na pewno: \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}}\) należy do dziedziny tej funkcji ?
A kto napisał, że należy ?
ODPOWIEDZ