Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Nie wiem dlaczego rysowanie wykresu zaczyna się od dołu, a nie od góry w poniższym przykładzie.
\(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2-3} \le 0}\)
Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Nierówność wielomianowa
Rysowanie należy zacząć w zależności od współczynnika, który wystąpi przy najwyższej potędze po przekształceniu nierówności. A to jaki wyjdzie zależy od tego, jak przekształcimy.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Nierówność wielomianowa
Prawdopodobnie tak
\(\displaystyle{ 2x(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3}) \le 0}\)
I rysujemy raczej od góry.
Lub tak:
\(\displaystyle{ -2x(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3}) \ge 0}\)
I rysujemy od dołu
\(\displaystyle{ 2x(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3}) \le 0}\)
I rysujemy raczej od góry.
Lub tak:
\(\displaystyle{ -2x(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3}) \ge 0}\)
I rysujemy od dołu
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2018, o 18:22 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Nierówność wielomianowa
PoweredDragon pisze:Prawdopodobnie tak
\(\displaystyle{ 2x(x-{\red \sqrt{3}})(x+{\red \sqrt{3}}) \le 0}\)
I rysujemy raczej od góry.
Lub tak:
\(\displaystyle{ -2x(x-{\red \sqrt{3}})(x+{\red \sqrt{3}}) \ge 0}\)
I rysujemy od dołu