Funkcja wymierna z parametrem

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Freelans
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 paź 2017, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Funkcja wymierna z parametrem

Post autor: Freelans »

Sporządź wykres funkcji \(\displaystyle{ g: m \rightarrow g(m)}\), gdzie \(\displaystyle{ g(m)}\), jest liczbą dodatnich pierwiastków równania w zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ m}\).
\(\displaystyle{ mx= \frac{2x-2m-3}{x-3}}\)
Doszedłem do rozwiązania
\(\displaystyle{ g(m)=1, m \in \left( -1,5;0\right\rangle \cup \left\{ 1,5\right\}}\)
\(\displaystyle{ g(m)=2, m \in \left( - \infty ;-1,5\right) \cup \left( 0;1,5\right) \cup \left( 1,5; +\infty \right)}\)
Brakuje mi odpowiedzi \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\), na żaden sposób nie widzę jak dojść do tego, że \(\displaystyle{ m=-\frac{3}{2}}\) to jedno dodatnie rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2018, o 22:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Funkcja wymierna z parametrem

Post autor: kropka+ »

Freelans pisze: \(\displaystyle{ mx= \frac{2x-2m-3}{x-3}}\)
Dobrze przepisałeś?
Freelans
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 paź 2017, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Funkcja wymierna z parametrem

Post autor: Freelans »

Tak
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Funkcja wymierna z parametrem

Post autor: piasek101 »

Jak robić ?
Sprawdzić wszystkie przypadki :
1) liniowe
2) kwadratowe :
a) jedno rozwiązanie (dodatnie)
b) dwa rozwiązania :
I) jedno dodatnie i drugie ujemne
II) jedno dodatnie i drugie zerowe
III) oba dodatnie.

Nie wszystkie zajdą - ale sprawdzać trzeba.
ODPOWIEDZ