A jak zabrać się za rysowanie wykresu takiej funkcji:
\(\displaystyle{ y=\frac{|x|-2}{2|x-1|-1}}\)
Jakich przekształceń należy dokonać aby otrzymać postać kanoniczną?
Zamiast 'odkopywać' stare wątki zakładaj własne tematy dla własnych zadań.
max
Wykres funkcji homograficznej z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wykres funkcji homograficznej z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ 2|x-1|-1\neq 0\\
|x-1| \frac{1}{2} \\
x-1\neq \frac{1}{2}\quad x-1\neq -\frac{1}{2} \\
x\neq \frac{3}{2}\quad x\quad \frac{1}{2} \\
y= \begin{cases}
\frac{-x-2}{2(-x+1)-1}\quad dla\ x\in(-\infty;0)\\
\frac{x-2}{2(-x+1)-1}\quad dla\ x\in}\)
|x-1| \frac{1}{2} \\
x-1\neq \frac{1}{2}\quad x-1\neq -\frac{1}{2} \\
x\neq \frac{3}{2}\quad x\quad \frac{1}{2} \\
y= \begin{cases}
\frac{-x-2}{2(-x+1)-1}\quad dla\ x\in(-\infty;0)\\
\frac{x-2}{2(-x+1)-1}\quad dla\ x\in}\)