Odejmowanie wyrażeń wymiernych

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Yella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Małopolski
Podziękował: 4 razy

Odejmowanie wyrażeń wymiernych

Post autor: Yella »

Mógłby ktoś sprawdzić, czy wyszedł mi dobry wynik? Niestety nie mam odpowiedzi, a z lekcji "kojarzę", że było chyba \(\displaystyle{ -6x^2}\) ale nie jestem pewien.
\(\displaystyle{ \frac{x^2-5x+6}{x-2^2}-\frac{x}{(x-2)(x+2)}}\)
Po "wszystkim" wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{x^3-4x^2-6x+12}{(x-2)^2+(x+2)}}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Odejmowanie wyrażeń wymiernych

Post autor: Dilectus »

Yella pisze: \(\displaystyle{ \frac{x^2-5x+6}{x-2^2}-\frac{x}{(x-2)(x+2)}}\)
Jesteś pewien, że jest tak \(\displaystyle{ \frac{x^2-5x+6}{x-\red 2^2}-\frac{x}{(x-2)(x+2)}}\) a nie tak \(\displaystyle{ \frac{x^2-5x+6}{\red (x-2)^2}-\frac{x}{(x-2)(x+2)}}\) ?
Yella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2017, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Małopolski
Podziękował: 4 razy

Re: Odejmowanie wyrażeń wymiernych

Post autor: Yella »

Tak, tak, zapomniałem tego nawiasu.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Odejmowanie wyrażeń wymiernych

Post autor: a4karo »

A jak Ci wyszła taka śmieszna suma w mianowniku? Pokaż rachunki krok po kroku, to znajdziemy ewentualne błędy. Z fusów wróżyć nie potrafimy
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Odejmowanie wyrażeń wymiernych

Post autor: Dilectus »

Zresztą fusów też nie ma.
ODPOWIEDZ