dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) równanie posiada rozwiązanie
\(\displaystyle{ \frac{3}{ \left( \frac{1}{3} \right) ^{x}+ \left( \frac{1}{3} \right) ^{2x}+ \left( \frac{1}{3} \right) ^{3x}+...}=\frac{2-m}{m^{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ m \neq \left\{-1;1\right\}}\)
po uproszczeniu dostaję
\(\displaystyle{ 3^{x+1}-3=\frac{2-m}{m^{2}-1}}\)
asymptota pozioma funkcji wymiernej to
\(\displaystyle{ y=-3}\)
zatem musi być
\(\displaystyle{ \frac{2-m}{m^{2}-1}>-3}\)
aby równanie miało rozwiązanie
z tego dostaję
\(\displaystyle{ m \in \left( - \infty ;-1 \right) \cup \left( \frac{1-\sqrt{13}}{6};\frac{1+\sqrt{13}}{6} \right) \cup \left( 1;+ \infty \right)}\)
to czego w takim razie w odpowiedziach jest
\(\displaystyle{ m \in \left( - \infty ;-1 \right) \cup \left( 1;2 \right)}\)
równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
równanie z parametrem
Ostatnio zmieniony 28 paź 2017, o 21:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: równanie z parametrem
Zapomniałeś o tym, że szereg \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \right) ^{x}+ \left( \frac{1}{3} \right) ^{2x}+ \left( \frac{1}{3} \right) ^{3x}+...}\) nie zawsze da się wysumować - potrzeba ograniczenia na iloraz. To ograniczenie da Ci ograniczenie na \(\displaystyle{ x}\), to z kolei na wartości wyrażenia \(\displaystyle{ 3^{x+1}-3}\). Ostatecznie będziesz miał do rozwiązania nierówność
\(\displaystyle{ \frac{2-m}{m^{2}-1}>0}\)
i otrzymasz taką odpowiedź, jak w książce.
JK
\(\displaystyle{ \frac{2-m}{m^{2}-1}>0}\)
i otrzymasz taką odpowiedź, jak w książce.
JK