A nie uważąsz, że po takiej operacji obie te wartości są nadal równe?Krys007 pisze:Podstawiłem \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) do wzoru funkcji i próbowałem coś z tego wyliczyć.
Badanie monotoniczności funkcji na podstawie definicji
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Badanie monotoniczności funkcji na podstawie definicji
Re: Badanie monotoniczności funkcji na podstawie definicji
Z podpunktu 'a' wynika że \(\displaystyle{ -1< x_{1} < x_{2} <1}\) , czy się mylę ?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2017, o 00:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Badanie monotoniczności funkcji na podstawie definicji
Nie mylisz się - ale proponuję całościowo, od początku.
Biorę (z dziedziny) \(\displaystyle{ x_2}\) oraz \(\displaystyle{ x_1}\)takie, że \(\displaystyle{ x_2>x_1}\) (przez analogię do 2>1)
Będę chciał ustalić jaki znak ma różnica \(\displaystyle{ f(x_2)-f(x_1)}\) (nie znam tego znaku, a wiem, że gdy jest dodatni to funkcja jest rosnąca, gdy ujemny ...)
Zatem :
\(\displaystyle{ f(x_2)-f(x_1)=...}\) po przekształceniach \(\displaystyle{ ...=\frac{(1-x_1 x_2)(x_2-x_1)}{(x_2^2+1)(x_1^2+1)}}\)
teraz (jak ju było w tym wątku) mamy : mianownik dodatni; drugi nawias licznika (jego zawartość) dodatnia - bo założenie; trochę główkujemy nad pierwszym nawiasem i okazuje się dodatni.
Czyli \(\displaystyle{ f(x_2)-f(x_1)>0}\) co oznacza, że dla większego argumentu wartość funkcji jest większa, zatem funkcja jest rosnąca.
Pytaj.
Biorę (z dziedziny) \(\displaystyle{ x_2}\) oraz \(\displaystyle{ x_1}\)takie, że \(\displaystyle{ x_2>x_1}\) (przez analogię do 2>1)
Będę chciał ustalić jaki znak ma różnica \(\displaystyle{ f(x_2)-f(x_1)}\) (nie znam tego znaku, a wiem, że gdy jest dodatni to funkcja jest rosnąca, gdy ujemny ...)
Zatem :
\(\displaystyle{ f(x_2)-f(x_1)=...}\) po przekształceniach \(\displaystyle{ ...=\frac{(1-x_1 x_2)(x_2-x_1)}{(x_2^2+1)(x_1^2+1)}}\)
teraz (jak ju było w tym wątku) mamy : mianownik dodatni; drugi nawias licznika (jego zawartość) dodatnia - bo założenie; trochę główkujemy nad pierwszym nawiasem i okazuje się dodatni.
Czyli \(\displaystyle{ f(x_2)-f(x_1)>0}\) co oznacza, że dla większego argumentu wartość funkcji jest większa, zatem funkcja jest rosnąca.
Pytaj.